Låneförmedling – fortfarande en gömd skatt

I en undersökning nyligen gjord av Nepa i samarbete med Advisa visade det sig att endast 15% av svenskar med privatlån har använt sig av låneförmedlare. I länder så som Storbritannien är siffrorna omvända och i denna artikel diskuterar vi varför. 

Nepa-studien gjordes under mars 2015 till mars 2016 och bygger på intervjuer med 556 personer i åldrarna 18-75. Studien estimerade att 85% av de 1 732 000 svenskar som har privatlån kommit i kontakt med banken eller långivaren på andra sätt än via en låneförmedlare.

I länder så som Storbritannien har låneförmedlartjänsten blivit så pass populär att cirka 80% av alla låntagare använder låneförmedlare. Varför är det då inte så i Sverige?

Låneförmedling – fortfarande en nyhet

Advisa var bland de första aktörerna i Sverige inom låneförmedling när tjänsten lanserades 2011. På grund av att väldigt få aktörer fram tills nu satsat på TV och annan varumärkesbyggande marknadsföring är den svenska befolkningen ännu relativt outbildad kring vad låneförmedling faktiskt är. De som insett värdet i tjänsten är oftast de som befinner sig i en desperat situation. De flesta litar på den bank de har och upplever deras låneräntor som rättvisa.

I och med att marknadsföringsinsatserna kommer öka under kommande år förväntar vi oss se en starkt växande andel svenskar som vänder sig till låneförmedlare. På Advisa upplever vi att låneförmedling fortfarande felaktigt kopplas ihop med snabblån och sms-lån hos delar av befolkningen. Förutom bristande information tror vi detta beror på att företag inom branschen historiskt satsat mycket på telefonförsäljning (något Advisa inte gör idag), vilket skapat ett dåligt rykte.

Vad är egentligen en rättvis låneränta?

Givet att du inte är en expert på lånebranschen finns egentligen bara ett sätt att säkerställa att du får lägsta möjliga ränta – tvinga bankerna och långivarna konkurrera om dig som kund.

Att själv besöka flera banker är väldigt opraktiskt; inte bara för att det tar mycket tid utan för att det försämrar din kreditvärdighet. Varje bank kommer då ta en kreditupplysning på dig som innebär att du efter några bankbesök inte längre har tillräckligt bra kreditvärdighet för att kunna få en bra ränta.

Genom en låneförmedlare kan du jämföra ett stort antal banker och långivares erbjudanden med en endaste kreditupplysning. Självklart ska du värna om en god relation till din bank men inte på bekostnad av en högre ränta. Speciellt när det även spar dig tid.

Snart lika populärt som att jämföra priser på hotell

Låneförmedling väntas bli nästan lika populärt och självklart som att t.ex. jämföra priser på hotell.

Så vad väntar du på?

Jag vill jämföra lån nu!

 

Såhär gick det till när Anna samlade sina lån genom Advisa:

För mer information om studien, kontakta josef [punkt] rantamaki [at] advisa.se

banner
Dela

Kommentera