Låna till renovering

Par planerar renovering. ritningar, färgkartor, miniräknare.

Ett renoveringslån är många gånger en bra investering, då även små åtgärder kan öka värdet på din bostad rejält. De tre vanligaste sätten att finansiera en renovering är privatlån, byggnadskreditiv och utökat bolån. Här tittar vi närmare på för- och nackdelarna med respektive låneform.

Privatlån för renovering – en god investering

Ska du tapetsera, lyxa till bastun eller kakla badrummet? Många gånger räcker det med att ta ett privatlån, även kallat blancolån, för att finansiera hela renoveringen. Dessa lån, som vanligen har ett tak på 500 000 kronor, kan du ansöka om direkt på nätet och de går oftast mycket snabbare än traditionella lån att få igenom. Ett privatlån får egentligen användas till vad som helst och du behöver ingen säkerhet – förutom din inkomst – för att ta lånet. Det gör visserligen att räntan blir lite högre än om du lånar mot en säkerhet, men banken gör alltid en individuell bedömning utifrån din ekonomiska situation och tar fram en avbetalningsplan därefter.

När du använder pengarna för en renovering kan du vara relativt säker på att gå med vinst den dag du betalat igen skulden. Och väljer du att lösa ditt privatlån i förtid sparar du in många tusen i ränta.

Hos Advisa kan du jämföra privatlån till renovering från över 30 banker och långivare samtidigt. Detta är ett effektivt sätt att få ner räntan, då du tvingar dem att konkurrera om dig som kund. Att jämföra är helt gratis och du binder inte upp dig till något förrän du valt det lån som passar dig bäst. Dessutom delar alla banker på en och samma kreditupplysning, vilket är bra för din kreditvärdighet.

Byggnadskreditiv – renoveringslån på löpande nota

Om du saknar säkerhet i form av en bostad, men har tillräckligt hög inkomst för att få ta ett mer omfattande renoveringslån, är byggnadskreditiv ett alternativ. Det innebär att banken betalar de fakturor som skickas till dig och löpande tar ut avgifter och ränta så länge renoveringen pågår. Fördelen är att du aldrig behöver låna mer än renoveringen faktiskt kostar och att du efteråt kan välja vilken bank du vill för att omvandla kreditivet till ett bolån med bättre räntevillkor.

Renoveringslån genom utökat bolån – förmånligt och flexibelt

Du får idag låna till max 85 % av bostadens värde. Vill du utöka bolånet för renovering behöver du ett skriftligt intyg från en mäklare som omvärderat bostaden. Detta är den mest förmånliga formen av renoveringslån, då räntan på ett bostadslån är lägre än på ett privatlån eller ett byggnadskreditiv. Viktigt att tänka på vid ett utökat bolån är hur det påverkar amorteringskravet. 1 % mer per år i amortering kan verka lite, men på 12 månader kan det bli en ganska ansenlig summa. Dock tjänar du sannolikt på den här modellen, då en renovering nästan alltid innebär att bostaden stiger i värde. När arbetet är slutfört kan du göra en ny värdering och omförhandla bolånen utifrån det nya marknadsvärdet.

Tips när du ska ta lån till renovering:

  •   Kavla upp ärmarna

Att renovera är dyrt, speciellt om du alltid anlitar proffshjälp. Undersök om det finns delar du klarar av själv, eller om du kan få hjälp av vänner och bekanta. Det finns även mängder av bra nätguider som kan spara dig tusentals kronor.

  •   Använd ROT-avdraget

Ditt renoveringslån kan bli avsevärt lägre om du har rätt till ROT-avdrag. Kolla med Skatteverket och se till att din hantverkare har alla uppgifter innan arbetet påbörjas.

  •   Välj material efter plånbok

Kostnaderna kan lätt dra iväg om du väljer exklusiva material. Nöjer du dig med standardmaterial får du betydligt mer renovering för pengarna – och varje insats ökar värdet på din bostad.

  •   Jämför hantverkare

Precis som när du jämför lån till renovering för att få bättre ränta, kan du ta in offerter från många olika hantverkare och pressa priserna.  

banner
Dela

Lämna ett svar