Konsten att inte skämma bort sina barn

Frustrerad mamma med vilda barn

Julen står för dörren och barnens förväntningar är ofta höga. Framför allt när det gäller vilka julklappar de ska få. Önskelistorna kan vara en halvmil långa, eller så innehåller de visserligen bara fem saker – men som vardera kostar en månadslön. Inte långt efter jul börjar vårterminen. Dags för nya skor och jackor, hockeyutrustning eller terminskort. För dig som har barn kan det vara extra svårt att få pengarna att räcka den här tiden på året. Vart drar man gränsen?

Så klart älskar man sina ungar och vill ge dem det bästa. Men allvarligt, det funkar inte att ge dem allt. I synnerhet inte om de önskar sig både ett nytt Playstation OCH en ny mobil OCH en iPad OCH ridlektioner OCH en sån där söt hundvalp som kompisens familj har skaffat.

Barn kostar pengar, året om. De växer och behöver nya kläder, deras fritidsaktiviteter kan vara rena pengaslukarna. Tonårsgrabbar kan glufsa i sig två limpor och åtta liter mjölk på en kvart, och formligen äta en ur huset. Och så behöver det så klart få vara. Men som förälder är det viktigt att också kunna sätta gränser, av flera skäl:

Du har inte råd med allt

Hur gärna du än skulle vilja, gissar jag att du inte har obegränsat med pengar. Och om du inte har det, så har du heller inte råd med allt. Du kan inte unna dig själv allt du vill och dina barn kan heller inte få allt de pekar på.

I mitt arbete som terapeut träffar jag ibland människor som nästan känner sig kränkta över att de inte har råd med allt de vill. Varför ska inte de få en ny altan när grannarna har det? Varför får inte de unna sig en romantisk resa till Maldiverna?

Men det är faktiskt ingen som är elak mot oss bara för att vi inte har pengar att köpa vad som helst. Vi är inga offer. Obegränsad ekonomi är inte en mänsklig rättighet.
Vissa har det bättre ekonomiskt ställt än andra – av rättvisa eller orättvisa skäl. Men stirrar vi oss blinda på det blir vi varken rikare eller lyckligare. Fokusera i stället på din egen ekonomiska situation och hitta sätt att få den att fungera så bra som möjligt. Och förklara för barnen att hur mycket du än älskar dem och skulle vilja göra dem glada, så har du inte råd med allt.

Pengars värde

Barn (och tonåringar också, gubevars) har ofta ganska dålig koll på pengars värde. Och hur skulle de kunna ha koll? De har inte jobbat och fått en känsla för vilken ansträngning det innebär att tjäna ihop pengar. När min son var liten fick han en guldpeng (en tia). Eftersom den var av guld tog han för givet att han skulle ha råd att köpa en helikopter – en riktig alltså – för slanten.  Ack ja.

Eftersom barn inte kan gå ut och ta ett jobb för att lära sig om pengars värde, behöver vi vuxna lära dem på annat sätt. Ett är att sätta två saker i jämförelse med varandra, t.ex. ”Om du får alla julklappar du önskar dig kan du inte åka på sportlovsresan med dina kusiner”. Ett annat sätt är att ge barnen veckopeng eller månadspeng och låta dem spara ihop till de saker de vill ha.

För att kunna fungera bra i samhället som vuxna, behöver barnen lära sig om pengars värde när de växer upp. Kopplingen mellan arbete och lön är viktig att förstå, för att de inte ska hamna i låne- och skuldfällor när de sedan ska stå på egna ben.

Den svåra konsten att sätta gränser

Du älskar dina barn, du vill göra dem glada. Det är underbart men det gör det också svårt när det kommer till att säga stopp. Och många ungar är dessutom fenomenalt bra på att deala till sig det de vill ha. De vet precis vilka knappar de ska trycka på, vilka ord de ska välja för att mamma och pappa ska falla till föga. De kan förhandla, de kan övertala, de kan tjata tills man känner sig svimfärdig. Metoderna är många och effektiva.

Så hur kan du stå emot? Att säga nej och sätta gränser är bland det svåraste som finns. Men så viktigt. Här är ett par tips som kan vara till hjälp:

  • Pengar är inte kärlek. Att du säger nej till att köpa den nya datorn betyder inte att du inte älskar ditt barn. Det betyder bara att du inte anser att ni har råd med den utgiften nu. Visa i stället din kärlek med ord, med kramar och med uppmärksamhet.
  • Gränser skapar trygghet. Att du sätter gränser kan visserligen vara provocerande för stunden, men i det långa loppet skapar du stabilitet genom att göra det. Barnen vet var de har dig, de lär sig att du inte kan manipuleras och övertalas hur som helst. Det ger trygghet.
  • Argumentet ”alla andra får” är sällan riktigt sant. Någon i klassen kanske har fått ett barbie-hus, men alla har det garanterat inte.

Att sätta gränser och säga nej kan som sagt vara svårt i stunden. Men i längden mår ni alla bra av det: du får en ekonomi som fungerar och barnen lär sig sätta värde på pengar och de saker de får. Win-win alltså.

Har du redan hamnat i en skuldfälla på grund av de pengar du spenderat på dina barn är ett första steg mot en bättre ekonomi att samla dina gamla lån och krediter. Du kan göra detta helt kostnadsfritt genom Advisa (de tar betalt av banken istället). Samlade skulder innebär lägre ränta, mer sparade pengar och en starkare kreditvärdighet.

Varma decemberhälsningar,
Karin

 

Såhär gjorde familjen Sanati

banner
Dela

Lämna ett svar