Jämför räntor – 7 anledningar att göra en lånejämförelse

Ett par som spar pengar på lån

Om du har lån eller funderar på att ta ett så måste du först och främst vara medveten om hur en bankränta sätts. Det många inte vet är att varje bank riktar sig mot olika typer av kunder, bland annat eftersom deras riskbedömningar ser olika ut, vilket delvis är en följd av att alla banker affärsmässigt inte kan konkurrera om samma sorts kunder.

Varje långivare analyserar din specifika situation och bedömer hur stor risken är att du inte kan betala tillbaka lånet i tid. Desto högre banken bedömer risken vara för att de inte ska få tillbaka pengarna du lånat, desto högre ränta får du.

Låneförmedlaren hjälper dig jämföra räntor

En låneförmedlare är inte en bank. Låneförmedling är en gratistjänst som hjälper dig att kostnadsfritt jämföra flertalet långivares lånerbjudanden. Förmedlaren informerar långivarna om dina lånebehov, optimerar din ansökan, tar emot erbjudanden och presenterar sedan dessa för dig. Därefter är det upp till dig att i lugn och ro välja, eller helt enkelt avstå om inget erbjudande lockar dig.

Låneförmedling blir allt mer populärt och tjänsten är gratis för dig som konsument eftersom förmedlaren får betalt av den långivare vars erbjudande du väljer att acceptera. Lyckas låneförmedlaren inte hjälpa dig att hitta en ränta du är nöjd med så avslutas affären där och inga pengar betalas från långivare till förmedlare. Det finns därför ingen anledning för förmedlaren att vilseleda kunden genom t.ex. falsk marknadsföring.

Advisa har sedan 2011 och fram till skrivande stund hjälpt 260 456 svenskar att pressa räntorna på sina privatlån. Här kan du läsa mer om låneförmedlarens roll och varför du inte kan jämföra lika många lån på egen hand utan att skada din kreditvärdighet.

7 anledningar att jämföra räntor

Denna lista fokuserar på vilken nytta låneförmedlaren gör för dig som kund samt för samhället i stort. Jag hoppas detta kan hjälpa dig fatta ett mer utbildat beslut kring din användning av låneförmedlare och att du kommer lära dig något nytt!

1. Låneförmedlaren gör en lånejämförelse möjlig – vilket pressar räntorna

Som jag nämnde tidigare så är det inte möjligt att på egen hand jämföra lån hos ett större antal långivare. Detta på grund av att varje långivare tar varsin kreditupplysning vilket skadar din kreditvärdighet. Använder du en låneförmedlare så delar alla banker däremot på en och samma kreditupplysning.

Låneförmedlaren gör även jämförelseprocessen väldigt enkel för dig som konsument, ungefär lika lätt som det är att jämföra flygbiljetter på nätet idag. På det här sättet spar du även mycket tid.

2. Låneförmedlaren ger konsumenten bättre inblick i sin lånesituation

Många av de som har ett eller flera privatlån känner sig antingen nöjda med den ränta de har eller uppgivna efter att ha hamnat i en skuldfälla. En viktig roll som låneförmedlaren fyller är att utbilda privatpersoner om värdet i tjänsten. Att undvika att betala onödigt hög ränta är något som varje ansvarsfull person bör vara mån om, oavsett om du endast har ett lån med relativt bra ränta eller flera lån med hög ränta.

Utbildningen sker delvis genom artiklar som denna men här hos Advisa så tilldelas även varje kund en personlig rådgivare som gör det enkelt att förstå alla begrepp, sin ekonomiska situation och hur eventuella omförhandlingar av lån kan förändra den.

3. Låneförmedlaren minskar kunskapsglappet mellan långivare och kund

Alla kunder vill känna att de är i goda händer och långivarna är skickliga på att bemöta varje kund på ett varmt och välkomnande sätt. Samtidigt befinner de sig i ett stort kunskapsmässigt övertag när det gäller förhandling av lånevillkor.

Låneförmedlingen minskar kunskapsgapet mellan dig och den eftersom du tryggt och enkelt får insyn i hur lågt du kan pressa räntan hos de banker låneförmedlaren samarbetar med. Detta gör det betydligt lättare för dig att avgöra vad som faktiskt är en bra eller dålig ränta.

4. Låneförmedlaren hjälper till att förbättra människors privatekonomi

De funktioner jag gått igenom i ovanstående punkter bidrar oerhört mycket till att förbättra svenskarnas privatekonomi. Mer pengar stannar hos konsumenten istället för att gå till bankerna i form av ränta.

5. Låneförmedlaren bidrar till en lugnare och bättre vardag för konsumenten

En mer hållbar ekonomisk situation minskar stress och förbättrar livskvalitén. Det kan låta överdrivet men det är sant. Desto mer sällan vi svenskar blir utnyttjade av banker och låneinstitut desto bättre mår vi. Advisa har även tagit detta ett steg längre och erbjuder gratis terapi för människor med ekonomisk ångest eller shoppingberoende. Läs mer om det här.

6. Låneförmedlaren stävjar svensk skuldsättning

Möjligheten att jämföra lån ger lägre ränta och bättre återbetalningsmöjligheter vilket skiftar pengar från banker till privatpersoner. Detta minskar skuldsättningen hos svenska folket.

7. Låneförmedlingen motverkar en konservativ, oligopoldriven marknad och innoverar finansbranschen

I och med att privatpersoner nu enkelt kan jämföra många banker och långivares erbjudanden samtidigt, så blir det svårare för storbankerna att konkurrera ut mindre långivare. Detta bidrar till ökad konkurrens inom finansbranschen vilket driver utvecklingen framåt.

Den långivare som är bäst för kunden är den som får kunden, vilket inte har varit fallet tidigare. Detta gör det lättare för mindre aktörer på marknaden att bedriva verksamhet och svårare för de större bankerna att utnyttja kunden genom onödigt höga räntor.

Att låneförmedlingstjänsterna fortsätter digitaliseras gör även att långivarna behöver följa med i den utvecklingen. En ny snabbare, tryggare och enklare finansbransch har redan börjat tagit form.

Så när du väljer att jämföra lån tänk på att du inte bara ökar chanserna att förbättra din egen privatekonomi utan att du även stödjer en tjänst som bidrar till ett bättre ekonomiskt klimat i landet.

 

Se hur du snabbt och kostnadsfritt kan jämföra lån nedan!

 

Jag vill jämföra lån nu!

 

Av: Josef Rantamäki

banner
Dela

Kommentera