Jacqueline Joo tipsar om ekonomismart dejting och att nå sina mål

Jacqueline Joo intervjuas av Advisa
Relationsproffset, journalisten och KBT-terapeuten Jacqueline Joo.

Ekonomi och dejting kan verka som två helt skilda ämnen, men faktum är att ekonomin kan påverka vårt kärleksliv mer än vi tänker på. Pengar påverkar olika sociala situationer oavsett om vi vill det eller inte, och inte minst påverkas våra kärleksrelationer. En person som kan bidra med intressanta diskussioner är KBT-terapeuten, ICF-coachen och relationsproffset Jacqueline Joo. Hon syns och hörs flitigt i media, framför allt genom sin profil som relationsexpert i bland annat Vakna med NRJ. I dagens inlägg har vi därför intervjuat henne om hennes syn på ekonomi, självförtroende och dejting.

Hur ser du på pengar och privatekonomi?
– Det är en stor del i ens vardag och hur man ser på just dessa ämnen kan säga mycket om en som person. Vår förmåga att hantera pengar är ofta något vi har med oss baserade på såväl det vi lärde oss under vår uppväxt som de livserfarenheter vi fått under årens lopp. Vissa som kommer från familjer där det fanns ont om pengar kan ibland vara rädda resten av livet för att inte få pengarna att räcka till, trots att en sådan risk kanske inte längre finns, medan andra med liknande uppväxt helt slår över och börjar spendera överdrivet mycket pengar när de väl får tillgång till det. Ett ekonomiskt tänkande är något vi kan träna oss i att få och många gånger handlar det om att lära sig skapa en ekonomisk struktur genom att såväl göra budgetar som att inte ständigt tänka kortsiktigt utan även långsiktigt.

Kan dålig koll på sin ekonomi leda till sämre självförtroende? Hur i så fall?
– Absolut kan det det. När man hamnar i ekonomisk knipa kan det till exempel dels handla om att man har varit med om svåra saker eller haft en uppväxt där man inte lärt sig hantera pengar eller dels så styrs man väldigt mycket av hjärnans belöningscentrum som hela tiden tänker kortsiktigt och vill ha saker här och nu utan att tänka på vad som händer i förlängningen. Hamnar man i ekonomisk kris kan det givetvis leda till att man skuld- och skambelägger sig själv. Då blir man till exempel självkritisk, drar sig undan i sina relationer, undviker sociala situationer eller förnekar det som sker och stoppar huvudet i sanden. Man kan också bli väldigt arg på andra som försöker hjälpa en. Skam påverkar självbilden negativt och bär man väldigt länge på den kan man börja må väldigt dåligt såväl psykiskt som fysiskt.

Skulle bättre koll på ekonomin kunna leda till bättre självförtroende och därmed också hjälpa en på traven i kärlekslivet?
– Kärlek styrs inte av pengar, men ens inställning till pengar och ens ekonomiska sits kan absolut vara avgörande för hur såväl ens självkänsla som självförtroende är. Och det om något påverkar garanterat ens relationer. Men även de som har hamnat i ekonomisk knipa kan så klart hitta kärleken, så länge de visar på en vilja till förändring och att de verkligen vill ta tag i sina problem. När singlar söker partners är de ofta ute efter någon med ordnad ekonomi. Det handlar inte om att de söker en partner som tjänar mycket pengar utan snarare en partner som har koll på sina utgifter och har ett driv att såväl försörja sig själv som en vilja att spendera pengarna på likartat sätt som en själv. Många par grälar om ekonomi och många gånger handlar just det om att man har olika tänk kring hur pengarna ska fördelas i vardagen.

Att dejta kan ofta vara dyrt, hur kan man dejta smart utan att plånboken ska ta stryk?
– Dejting är till för att möta en ny människa och göra något roligt tillsammans. Många glömmer just den aspekten, som också är den viktigaste. Det är inte dejten i sig som definierar vad du är för typ av person eller vilken relation du är ute efter. Många tar ett glas/drink eller en middag på en första dejt, vilket bara väcker obehagskänslor och skapar en stel känsla. Jag pratar ofta om aktiv dejting och många aktiviteter kan man göra helt gratis. Att få in en dyr restaurangnota väcker mycket nervositet och oro under en dejt. Vem ska betala? Hur ska vi göra upp detta smidigt? Vad ska jag säga? Är det okej att dela? Om jag inte vill träffas igen, ska jag ändå låta dejten bjuda? Om jag inte vill träffas igen vill jag inte bjuda, hur gör jag då? Alla de där jobbiga frågetecknen kan man undvika genom att gå på billiga eller gratis dejter i början innan man är redo att ta relationen vidare. Det finns många saker som är gratis som funkar ypperligt som dejter – och de flesta kan man göra utomhus. Alltifrån att på sommaren spela boule, kubb eller åka och bada till att på hösten ta en promenad, besöka utsiktsplatser, stadsvandra eller plocka svamp till att på vintern åka pulka, skridskor eller hjälpa varandra shoppa julklappar (Allt beroende på vilken utrustning man redan har förstås). Det är bara fantasin som kan stoppa en. Ju mindre pretentiös dejt du går på desto mer avslappnat kommer det bli oh desto större chans att ni klickar och blir kära.

Vad har du för tips för de som vill komma igång med sitt sparande, men har svårt att motivera sig själva?
– Motivation handlar väldigt mycket om att se vinsterna i den förändring man vill göra. Det bästa man kan göra är därför att sätta sig ner och skriva en lista på vilka vinster just jag får av att spara olika summor per månad. Att ha ett mål att spara mot är också en bra motivationsdrivkraft. Ibland kan man även ha fler. Till exempel att du har 3 olika mål du sparar till, ett litet (t.ex. något du gärna vill köpa inom 6 mån) ett mellan (t.e.x en resa du vill göra inom 1 år) och ett stort (t.ex ett boende eller bröllop). Att bara spara för sparandets skull är ofta helt meningslöst och resulterar många gånger i att man plockar ut alla sparpengar när det krisar.

Stort tack Jacqueline Joo för en bra intervju!

banner
Dela

Lämna ett svar