Inget att skämmas för

Påsk ekonomi

Häromkvällen åt jag middag tillsammans med ett par av mina väninnor. Eftersom vi träffades precis efter påskhelgen var det ganska naturligt att vi kom in på vad vi hade gjort under påsklovet.

Värdinnan berättade om att de hade varit ut till svärföräldrarnas stuga över helgen och barnen hade fått leta påskägg i skogen. Min andra väninna pratade länge om resan till Turkiet som hon och hela hennes familj precis kommit hem ifrån. Fint hotell, all inclusive, vattenrutschkana och underhållning varenda kväll. Det lät helt fantastiskt.

”Men har inte din man haft det svårt med jobb senaste tiden?” undrade värdinnan som hade letat påskägg. ”Hur hade ni råd med en sån här resa?”

Min väninna gick direkt i försvar: ”Vi har väl också rätt att unna oss något”, fräste hon. ”Han har faktiskt haft flera uppdrag på sedan nyår. Och hela familjen var slutkörd, vi behövde göra någonting för att bli gladare igen.”

”Förlåt det var inte meningen att kritisera, jag undrade bara hur ni hade råd.”

Atmosfären runt middagsbordet var ganska isig ända tills vi lyckades byta samtalsämne.

När jag och all inclusive-väninnan promenerade hem senare på kvällen berättade hon att de hade lånat pengar för att köpa resan. Hon hade bara inte velat berätta det där vid middagsbordet eftersom hon kände sig kritiserad och det kändes så skamligt.

Hon är inte ensam om att känna så. I undersökningen som Advisa nyss gjort framgår att hälften av svenskarna någon gång har skämts över sin ekonomi. Vi skäms över att vi inte har råd, när alla andra tycks ha det. Vi skäms över att ta lån och att inte få hushållsekonomin att gå ihop. Vi skäms för att vi inte har koll.

I mitt arbete som terapeut möter jag ofta människor som ser det som ett misslyckande att inte ha råd med allt. Men vad är det för misslyckat med det? Att vi inte alla är rika som troll betyder inte att vi är misslyckade som människor. De två har ingenting med varandra att göra.

Jag rekommenderar varken mina klienter eller mina väninnor att låna pengar för att kunna åka på semester. Tvärtom vet jag att vi många gånger skapar en situation som vi mår dåligt av i längden när vi lånar pengar för konsumtion. Men att skämmas för att vi har lånat eller för att ekonomin inte går ihop gör inte situationen ett dugg bättre. Om vi i stället kan stå för att vår ekonomi ser ut som den gör, blir det också lättare att se över hur vi kan skapa bättre balans och göra klokare val i vardagen. Att acceptera situationen som den ser ut är första steget till att kunna förändra den.

Vi behöver inte bevisa vårt värde genom våra saker eller resorna som vi gör. Vi duger faktiskt alldeles utmärkt, precis som vi är. Och ett påskägg av papp kan vara en stor skatt när man hittar det i skogen.

/ Karin Nordlander, Sparterapeut

banner
Dela

Lämna ett svar