Hur mycket betalar du för försäkringar du inte behöver?

produktförsäkring

I helgen blev jag med ny dator. Tillsammans med butiksäljaren gick vi noggrant igenom prestanda och funktion och ingen var gladare än jag när jag försiktigt tog kartongen där min nya bästa vän fanns. Förutom en ny dator blev det ett skyddsfodral också – alltid bra att ha tänkte jag för mig själv och kände att den extrakostnaden kunde man gott investera i. Butikssäljaren insisterade även att jag borde ta en försäkring för 99 kr i månaden, en så kallad “vanlig drulle-försäkring om man tappar datorn i golvet” menade han. Jag som tänkte att skyddsfodralet skulle räcka som försäkring tackade snällt nej och gick ut ur butiken med ny dator men försäkringslös.

För den som köpt en ny surfplatta, TV eller dator är väl bekant med extra försäkringarna som butikerna ofta insisterar på. Många har nog som jag, ställt sig frågan om det är dumsnålt att strunta i försäkringen eller om man i själva verket har ett fullgott skydd av sin vanliga hemförsäkring?

När jag kom hem började gräva i papprena om min hemförsäkring. Efter ett kort samtal till mitt försäkringsbolag kunde jag konstatera att jag hade ett fullgott skydd för datorn via mina hemförsäkring eftersom det däri ingick en allriskförsäkring. Tydligen är det så att det i många hemförsäkringar med allrisk, ingår ett elektronikskydd som ersätter nypriset för vissa typer av elektroniska prylar. Detta innebär att jag i själva verket skulle blivit överförsäkrad om jag hade tagit extraförsäkringen i butiken.

Visserligen hade jag med datorförsäkringen fått en lägre självrisk men på tanke på att min hemförsäkring dessutom täcker flera elektroniska prylar kunde jag snabbt konstatera att jag gjorde rätt i att tacka nej till extraförsäkringen tidigare under dagen. Under ett år hade det datorförsäkringsbeloppet uppgått till 1200 kr, något jag nu kan göra något betydligt roligare för.

banner
Dela

Lämna ett svar