Höjda elpriser väntar – allt du behöver veta

Högspänningsledning mot blå himmel

I spåren av en varm och torr sommar varnar nu flertal medier om att elpriserna kommer höjas. Hur kommer det sig? Här går vi igenom varför elpriserna blir högre men ger dig också enkla tips och knep hur du kan spara in på din elförsörjning och hålla kostnaderna nere trots högre priser.

Varför högre elpriser? 

Den främsta anledningen till de höjda elpriserna som väntas komma är den torra sommaren. Eftersom ca 40 procent av Sveriges elproduktion kommer från vattenkraften får det stor betydelse för elpriserna. Under sommaren var nivåerna mycket låga, även om de nu fyllts på i och med höstens regn så ligger nivåerna fortfarande under medel.

Men även andra faktorer påverkar de höjda elpriserna. Som steg i att försöka minska våra koldioxid utsläpp har nya regler införts som också påverkar priset på el. Bland annat i form av ökade priser på utsläppsrätter och stigande priser på kol.

 

Vad kan du göra? 

Som bekant är vi alla beroende av el på ett eller annat sätt, särskilt i ett land som Sverige där temperaturen nu sjunker rejält. Dessutom är många av de saker vi idag tar för givet beroende av el; så som kyl & frys, spis, tv, dator och mobiltelefonen. Men det finns enkla saker du kan göra för att kunna fortsätta använda dina eldrivan prylar och stoppa elräkningen från att skjuta i höjden på grund av de höjda elpriserna.

 

TIPS:

  • Släck lampor när du går ut från ett rum! Låt inte hela huset stå upplyst, det drar onödig el även om det kan kännas mysigt.
  • Fyll upp! Vänta med att sätta igång tvättmaskin och diskmaskin tills de är helt fyllda istället för att sätta igång halvfulla maskiner titt som tätt.
  • Täta fönster! Täta dina fönster, på så vis undviker du drag och håller värmen utan att du måste höja elementen som kompensation.
  • 1 grad gör stor skillnad! Sänk temperaturen inomhus med en grad, det gör stor skillnad på elräkningen och det är enkelt att sätta på sig en extra tröja eller ett par varma sockor.
  • Håll fritt! Blockera inte element med möbler, det stoppar upp värmen och gör lätt att det känns som att värmen inte når fram vilket i sin tur gör att man vill höja temperaturen. Planera din möblering så att värmen når ut.
  • Byt glödlampor! Byt ut dina glödlampor till lågenergilampor, en enkel grej som spar energi.

 

Förutom den stora ekonomiska fördelen att spara pengar på elräkningen gör du dessutom en god insats för miljön genom att dra ned på din elanvändning – en win win med andra ord! Vill du lära dig mer om hur du kan dra ned på din elförbrukning? Läs expertens tips här! 

 

Källor: 

https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/bKvRrA/larmet-efter-torkan-elpriset-kommer-att-svida-i-planboken

https://www.expressen.se/leva-och-bo/sa-sparar-du-el-och-pengar–28-smarta-och-enkla-tips/

banner
Dela

Lämna ett svar