Hitta bästa privatlånet – Så gör du!

En person som lämnar över pengar till en annan

För den som redan har eller behöver ta ett privatlån så gäller det att hitta lägsta räntan så att man inte betalar pengar i onödan. Vilket som är det bästa privatlånet i Sverige idag är relativt sett till individens förutsättningar. Här förklarar vi hur du gör för att hitta det privatlån som är bäst för just dig.

På denna sida får du svar på:

 • Hur hittar man bästa räntan på ett nytt privatlån?
 • Hur får jag bästa räntan på mina gamla lån?
 • Vad är ett privatlån?
 • Vilka är fördelarna med privatlån?
 • Vad krävs för att få ett privatlån?
 • Vad avgör räntan på ett privatlån?
 • Varför Advisa?
 • Vad blir kostnaden för mina lån?

En jämförelse hjälper hitta bästa räntan

Det finns många anledningar att jämföra privatlån oavsett om du ska ta ett nytt lån eller samla dina befintliga skulder. De huvudsakliga anledningarna är:

 1. Alla långivare delar på en och samma kreditupplysning, vilket bevarar din kreditvärdighet. Detta är inte fallet om du på egen hand kontaktar flera långivare. För många kreditupplysningar under kort tid kan leda till försämrad kreditvärdighet, vilket minskar dina chanser att få en bra ränta på ett lån.
 2. Du låter långivarna konkurrera om dig som kund, vilket pressar räntan. Långivarnas affärsmodeller skiljer sig åt eftersom de riktar sig mot olika typer av kunder och räntan sätts alltid efter dina individuella förutsättningar. Därför är det svårt att veta vilken långivare som kan erbjuda just dig bäst ränta om du inte jämför flera erbjudanden.
 3. Hos Advisa får du personlig rådgivning och hjälp med alla frågor som kan uppstå.

Läs mer om fördelar med att jämföra banker här, och se hur du snabbt och kostnadsfritt kan jämföra lån hos oss på Advisa!

Jag vill jämföra lån nu!

Passa på att få bästa räntan på befintliga lån

Det är vanligt att använda ett privatlån till att samla gamla lån och krediter till ett. Genom att samla lån får du oftast ner den totala räntekostnaden, minskar antalet räkningar och förbättrar din kreditvärdighet – detta helt utan att du ökar din skuldbörda.

Såhär gick det till när Anna samlade sina lån:

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet, även kallat blancolån och konsumtionslån. Det är ett lån på upp till 600 000 kronor där ingen kontantinsats krävs. Långivaren behöver dessutom ingen borgensman eller annan säkerhet för att bevilja lånet och kan inte kräva tillbaka det du köpt för pengarna även om du i slutändan inte klarar av att betala tillbaka lånet.

Självklart bör du aldrig ta ett lån som du inte tror att du kan betala tillbaka. Skulle något ändå gå fel och du inte har möjlighet att betala tillbaka lånet så går ärendet vidare till Kronofogden som kan göra en utmätning.

Fördelar med privatlån:

 • Du kan låna till vad du vill
 • Borgensman eller annan säkerhet behövs inte
 • Kontantinsats behövs inte
 • Inga dolda avgifter (lägre effektiv ränta)

Kraven för att ta ett lån utan säkerhet är att du:

 1. Är myndig
 2. Har en fast månadsinkomst som säkerställer utrymme för lånet och dess kostnader. Oftast krävs minst 10 000 kronor/månad. Som fast inkomst kvalificeras även pension och inkomst från eget företag.
 3. Ej har skuldsaldo hos Kronofogden

Kontakta oss för rådgivning på 0770 – 17 50 50.

Jag vill jämföra lån nu!

Vad avgör räntan på mitt privatlån?

Räntan är den faktiska kostnaden för ditt lån och sätts alltid individuellt av långivarna utifrån dina ekonomiska förutsättningar. Har dina förutsättningar till exempel förbättrats sedan du tog ett lån så är dina chanser goda till en räntesänkning idag. Du kan läsa mer om kreditvärdighetsfaktorer här.

Varför ska jag jämföra privatlån med Advisa?

Ung kvinna väljer mellan två val
Advisa står på din sida mot bankerna och är en av de största aktörerna inom låneförmedling i Sverige. Vår tjänst är gratis för din som låntagare eftersom långivarna står för kostnaden.

Vi gör det enkelt för dig att se över dina lånekostnader, jämföra alternativa långivare och om det behövs – samla befintliga lån och krediter.

Advisa har hittills hjälpt över 250 000 svenskar att se över sina lånekostnader. För att göra en jämförelse fyller du helt enkelt i formuläret på advisa.se eller ringer 0770 – 17 50 50. En jämförelse är som sagt alltid gratis och aldrig bindande.

Vill du veta vad andra tycker om oss så hittar du kundrecensioner och betyg här.

I dagsläget samarbetar Advisa med följande banker och långivare:
Swedbank, SEB, ICA-Banken, IKANO Bank, Forex, Marginalen Bank, Resurs Bank, Santander Consumer Bank, Nordnet Bank, Collector, re:member, SevenDay Finans, Spring Finance, Credento, Konsumentkredit, Sparlån, Lendify, Wasa Kredit, Goodcash, Avida, Credway, Balanzia, Villabanken och MoneyGo.

Advisa har tillstånd av Finansinspektionen.

Den egentliga kostnaden för dina lån

Den totala kostnaden för ditt lån beror på nominell ränta, avgifter och hur lång återbetalningstid du har.

Räntekostnader

Lånar du 100 000 kr betalar du aldrig tillbaka samma belopp. Det hade i så fall inneburit att lånet egentligen var helt gratis. Men räntan är inte det enda du betalar på ett lån. I den totala månadsbetalningen ska du räkna med ränta samt övriga kostnader som aviavgifter och administrationsavgifter.Effektiv ränta är begreppet som sammanfattar nominell ränta samt avgifter.

I Sverige är långivare enligt lag skyldiga att ange effektiv ränta, men alla långivare följer inte detta eller döljer informationen i det finstilta.

Verkar ett lån för bra för att vara sant – kom ihåg att studera kostnaderna en extra gång. Uppläggningsavgift, fakturaavgifter samt eventuella andra avgifter kreditgivaren lägger på kan ge en hög effektiv ränta även om den nominella räntan är väldigt låg.

Återbetalningstid

Den längsta återbetalningstiden på privatlån utan säkerhet är 15 år, men eftersom det råder fri amorteringsrätt i Sverige så kan du alltid betala av ditt lån snabbare än vad återbetalningstiden kräver.

Är du ute efter en låg månadskostnad så att lånet inte belastar din ekonomi för mycket, ska du sprida ut avbetalningarna över så lång tid som möjligt. Viktigt att komma ihåg är att totalkostnaden för lånet då blir högre eftersom räntan tickar under en längre period.

Vill du få ner räntekostnaderna maximalt och betala av så fort som möjligt väljer du istället en kortare återbetalningstid, men detta innebär att amorteringarna blir betydligt högre varje månad.

Läs om hur du räknar ut kostnaden för dina lån här!

banner
Dela

Kommentera