Hårdare regler och villkor för kortköp

man håller i betalkort och använder smartphone för att bekräfta köpet.

Signaturköp och magnetremsa är nu mera ett minne blott. Den 14 september infördes EU:s nya betaltjänstdirektiv. Syftet med direktivet är att höja säkerheten för dig som konsument. Trots den stärkta säkerheten ser Svensk Handel potentiella problem med implementeringen.

Fördelar med EU:s betaltjänstdirektiv

Det nya betaltjänstdirektivet medför en höjd säkerhet för dig som konsument och minskad risk för att du ska råka ut för ett bedrägeri. I fysisk butik kommer du fortfarande kunna blippa ditt betalkort men direktivet medför att du i större utsträckning kommer att behöva slå in din pinkod. Signaturköp kommer inte längre godkännas och på grund av osäker teknik kan banken avslå kortköp med magnetremsa.

Internetköp påverkas också av direktivet. Förr räckte det med att du skrev in ditt kortnummer och din säkerhetskod som finns på baksidan av ditt betalkort men nu kommer det vara krav på att alltid verifiera ditt onlineköp med mobilt bank-ID eller säkerhetsdosa.

Nackdelar med EU:s betaltjänstdirektiv

Svensk Handel anser att det är korta omställningsperioder i Europa och olika implementeringstider i de olika länderna. Detta leder till att samtliga länder får olika förhållningsregler. En bättre lösning enligt Svensk Handel hade varit att hitta ett rimligt datum där samtliga haft en möjlighet att ställa om genom att lyssna på branschen och bankvärlden.

Hur påverkas svenska konsumenter?

Svensk Handel tror inte att Sverige kommer att påverkas avsevärt av det nya direktivet. Svenskarna använder redan chip, pinkod och bank-ID i sin vardag och är väl bekant med tekniken, mer därtill är svenskarnas användning av signaturköp låg. En större del av den svenska befolkningen som handlar online har dessutom infört en rad olika säkerhetslösningar. I och med detta förväntas betaltjänstdirektivets påverkan vara nästintill obefintlig för den svenska konsumenten.

Källor:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/glom-signaturen-nu-galler-hardare-regler-for-kortbetalning

https://www.expressen.se/dinapengar/eu-infor-strangare-villkor-for-kortkop-det-har-galler-nu/

banner
Dela

Lämna ett svar