Här får du störst löneökning 2017

Illustration av löneökning där arbetare bygger staplar av pengar

Redo för ett äventyr, en perfekt solbränna och inte minst en rejäl löneöning? Nu kan du pröva lyckan i Vietnam, där lönerna förutspås stiga med 7,2 % under 2017. Prognosen ser betydligt dystrare ut om du väljer att stanna i Sverige.

Enligt färsk data från Korn Ferry Hay Group, en rekryteringsfirma som tar fram statistik över reallöneökningar världen över, ligger Vietnam i topp med imponerande 7,2 %. Sverige beräknas få en ökning med blygsamma 1,5 %, en bit under det globala snittet på 2,3 %. Över 110 länder har inkluderats i undersökningen och datan har jämförts med inflationsdata från 2016 för att ge en säkrare estimering.

Venezuela i botten

Allt är som bekant relativt. Även om de svenska lönerna stiger blygsamt ligger vi fortfarande i pluskolumnen. Det ser betydligt värre ut för arbetarna i Venezuela, där lönerna tros dala lavinartat med 77 %. Det kraftiga löneraset beror på inflationen i landet som är extrem – hela 485 %.

Förutom Vietnam har exempelvis Kina visat goda siffror. 2016 låg löneökningen i landet på starka 6 %, en siffra som dock väntas sjunka något nästa år. Slutsatsen är att den som har möjlighet att röra sig utanför Sveriges gränser för att jobba, har större möjligheter att få mer över i plånboken.

banner
Dela

Lämna ett svar