Har du koll på din pension?

hund

Risken är ganska stor att svaret är nej. En tredjedel vet inte hur pensionssystemet fungerar. Alarmerande? Ja. Förvånande? Nej. Hur ofta diskuteras pensionen på middagar? Hur ofta statusuppdaterar svenskar på Facebook att de lagt undan pengar till pensionen? Inte en enda gång vad jag kan minnas, och har det hänt har det förmodligen drunknat i flödet av selfies och matbilder.

Grundläggande problemet är alltså brist på intresse. Och ja jag håller med, pensionen kanske inte är det första diskussionsämnet man kommer att tänka på efter en trerättersmiddag och ett glas vin. Men lägger man en liten dos tankekraft åt att få koll på pensionen så kommer du kunna njuta av betydligt fler trerättersmiddagar på ålderns kvist.

Tjänstepensionen till exempel, vet du ens om du har någon?Ju yngre du är desto högre sannolikhet att du inte har koll på den stora lilla detaljen. I åldersgruppen 25 till 29 år visste inte så många som var fjärde om de fick tjänstepension av sin arbetsgivare eller inte. Trots att det rör sig om en ganska stor summa pengar.

Om du jämför tiden det tar att få ordning på pensionen, mot tiden det tar att arbeta ihop alla dina pengar som försvinner på onödiga pensionsavgifter och dåligt investerade pengar, så kanske du inser att det är ett ganska tidseffektivt sätt att förbättra din hushållsekonomi. Ju tidigare desto bättre – då sparar du faktiskt både pengar, tid och energi!

banner
Dela

Lämna ett svar