Har du en semesterresa gömd under soffkudden?

strand

År efter år visar marknadsundersökningar att svenskarna har dålig koll på sina lån och man vet inte vad effektiv ränta är. Detta trots att den effektiva räntan borde vara avgörande när du lånar pengar. Men vad är effektiv ränta egentligen?

Den effektiva räntan är en jämförelseränta som inkluderar alla kostnader för lånet (exklusive amorteringar) såsom uppläggningsavgifter, avi-avgifter och räntekostnader. Man kan likna detta med jämförelsepriserna i affärerna när du jämför kilopriset på osten. Trots att det är lagstadgat om att den effektiva räntan måste presenteras så är det ändå många som låter sig luras av ”räntefria avbetalningar” som istället för ränta har dyra avgifter. Detta gör att det ofta är mycket dyrare att ta produkter på avbetalning istället för att ta lån på banken för att kunna köpa produkterna.

Är du nyfiken på vilken effektiv ränta du har kan du räkna ut det på Konsumenternas hemsida. Kanske blir du chockad över hur hög ränta du har. Kanske betalar du en hel semester för mycket i onödiga avgifter för dina lån. Om året. Känns ganska onödigt att bara ge bort de pengarna till banken eller hur? Speciellt under årets värsta fattigmånad. Varför inte, i klyschornas anda, ta nya tag inför det nya lånet och se efter om du kan spara pengar genom att samla dina lån? Matlådor i alla ära men att samla sina lån är det vårt bästa spara pengar tips. Vem vet, den där drömsemestern kanske bara är några klick bort…

banner
Dela

Lämna ett svar