Grattis låntagare – styrräntan oförändrad!

Ett procenttecken och pil som symboliserar låg ränta

Sverige har haft minusränta i två år. Idag kom det nya beskedet från Riksbanken – ränteläget förblir tills vidare oförändrat. Landets bolåntagare kan därmed dra en lättnadens suck.

”För att inflationen ska stabiliseras runt 2 procent krävs det ett fortsatt starkt konjunkturläge och att kronan inte stärks för snabbt. Penningpolitiken behöver därför vara fortsatt expansiv”, säger Riksbanken i ett utlåtande.

Av allt att döma är en räntehöjning att vänta, men först andra kvartalet 2018. Eftersom räntan för tillfället ligger på – 0,5 % lär det dock inte handla om någon chockhöjning som påverkar bolånen i större grad. Dessutom är det mer sannolikt att reporäntan sänks ännu mer på kort sikt.
”De vill tydligt signalera att räntan kommer vara låg länge. De har även i prognosen att den kan sänkas ytterligare,” säger Anna Öster, chefsekonom på Länsförsäkringar, till Aftonbladet.

 

Nytt liv i bostadsmarknaden

Beskedet kan innebära att bostadsmarknaden får fart igen då både köpare och säljare vet vad som gäller ytterligare en tid framöver och därmed vågar chansa mer. Många experter höjer dock ett varningens finger.

”Det här innebär inte att man som hushåll kan slappna av helt. Det man ska komma ihåg är att räntan på bolånen sätts av marknaden. Är det så att inflationsförväntningarna stiger, då stiger också marknadsräntorna och i förlängningen bolåneräntan. Den dagen de väljer att höja reporäntan så kan marknads- och bolåneräntorna redan ha hunnit gå upp”, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, till Expressen.

Och visst medför en för låg ränta utmaningar. Den kan försvaga kronan vilket bland annat leder till dyrare import och det låga ränteläget ställer också krav på sparande då pengarna inte får någon automatisk tillväxt på våra privatkonton.

Samtidigt valde Riksbanken också att sänka jämviktsräntan, den reporänta som anses lämplig ur ett mer långsiktigt perspektiv och i ett normalare ekonomiskt tillstånd. Det tidigare intervallet för jämviktsräntan låg mellan 3,5-4,5 % och nu sänks det till 2,5-4,0 %. Också detta kan ses som en seger för bolåntagarna.

 

Av: Kasper Sperber

 

banner
Dela

2 kommentarer

 1. Jag får ut 11500 på min pension så pengarna röker inte till alla räkningarna nu är det risk att jag får kronofogden på mig.

  1. Hej Yvonne,

   Om du har några privatlån, krediter eller avbetalningar så kan du kontakta Advisa så hjälper vi dig undersöka om det går att sänka månadskostnaden för dem.
   Du kan ringa oss på 0770 – 17 50 50 eller fylla i formuläret på advisa.se så kontaktar vi dig. Detta är helt gratis och du binder dig inte till något.

   Mvh,

   Josef

Lämna ett svar