Grattis bolånetagare – räntan fortsatt rekordlåg

Ett procenttecken med hänglås på

Trots ihärdiga spekulationer i media om kommande räntehöjningar, vilket kan skapa en ansträngd ekonomi för många bolånetagare, meddelade Riksbanken idag att styrräntan förblir rekordlåg. Goda nyheter för alla med bostadslån och ett bra tillfälle att bygga upp en buffert i privatekonomin.

Reporäntan, som styr bankernas låneräntor, har legat på rekordlåga –0,5 % sedan februari 2015. Syftet med den låga räntan är att nå inflationsmålet på 2 % genom att skapa en expansiv penningpolitik.

”Det har tagit tid och krävts mycket stöd av penningpolitiken att få upp inflationen och inflationsförväntningarna. Det är därför viktigt att den starka svenska konjunkturen fortsätter att sätta avtryck i prisutvecklingen så att inflationsförväntningarna förblir förankrade vid målet. För att inflationen ska ligga kvar nära målet är det också viktigt att kronans växelkurs inte stärks alltför snabbt. Det skulle exempelvis kunna hända om Riksbankens penningpolitik avviker tydligt från omvärldens”, skriver Riksbanken i ett uttalande.

Räntorna väntas inte justeras förrän i mitten av nästa år, då du kan räkna med långsamma höjningar. I slutet av 2019 räknar man med att reporäntan ligger på 0,24 % – vilket fortfarande är en väldigt låg nivå. Beskedet ger dig som bolånetagare och privatperson andrum att bygga upp en buffert inför framtiden.

Rörligt eller bundet – vilket är bäst?
Rörliga räntor är generellt sett mer förmånliga än bundna räntor på kort sikt, men den som sitter med rörlig ränta den dag inflationen tar fart får räkna med rejält höjda boendekostnader. Har du en ansträngd ekonomi är det därför ett säkrare kort att binda bolånen på ett antal år framåt – även om det kostar lite mer varje månad. Riskbankens nya besked signalerar att det kan vara en god idé att binda lånen nu, speciellt om du vet med dig att du ska bo kvar i ditt hem under flera år framöver. Samtidigt innebär det att du låser dig till din bank. Frida Bratt, Svenska Dagbladets privatekonomiredaktör, säger i Ekonomistudion att den med marginaler ändå bör överväga det osäkrare alternativet:

”Alternativet är alltså att behålla den rörliga räntan och istället sätta av pengar till ett buffertsparande, som kanske kommer väl till pass i ett högre ränteläge. Då kan man fortsätta att spela ut bankerna mot varandra”.

 

Av: Kasper Sperber

banner
Dela

Lämna ett svar