Fyra smarta knep för att stå emot dina shoppingimpulser

Sparterapeuten tittar i shoppingfönster
När man ser något fint är det lätt att falla för frestelser…

Vi har alla varit där. Vi vet att vi inte borde köpa det men ändå rättfärdigar vi våra impulsköp med olika argument om att “jag är minsann värd det”. Och visst ska vi unna oss, men det finns många sätt att unna sig saker på som inte behöver gräva ett hål i plånboken. Därför har jag bett vår kära Sparterapeut Karin Nordlander att lista hennes fyra bästa knep för att enklare stå emot köpimpulser och shoppa smartare.

1. Köp det inte direkt
Om du hittar något i affären du vill köpa bestäm dig för att gå tillbaka dagen efter och köpa det då istället. Vill du verkligen ha den nya klänningen, mobilen eller vad det nu är kommer du att gå tillbaka dagen efter oavsett. Var det trots allt inte så viktigt kommer begäret inte kännas lika stort dagen efter och du kommer enklare kunna stå emot köpimpulsen.

2. Ring en vän
Oavsett om du är på väg till stan eller om du redan befinner dig i affären tipsar Sparterapeuten att du ska ringa en vän som kan distrahera dig och prata dig ur att köpa det. Det är viktigt att du då ringer en vän du litar på och inte någon som kommer att säga till dig att “klart du är värd att köpa den nya klänningen”. Pratar du med en vän kommer du kanske också snart att må bättre – och behovet av att shoppa blir då mindre.

Karin Nordlander vid kylskåp
Dela upp shoppinglistan i ”behöver ha” och ”måste ha” tipsar Advisas Sparterapeut.

3. Sätt ett maxtak
Ibland kanske shoppingbegäret kan kännas övermäktigt och du känner att du bara måste köpa något. Det du då kan göra är att sätta ett maxtak för hur mycket du får handla för. På så vis kan du successivt trappa ner ditt shoppingbegär. Då minskar också den ekonomiska baksmällan ju mindre du handlar för.

4. Gör en “behöver ha”- och en “skulle vilja ha”-lista
Sätt upp en lista på kylskåpet med de två kolumnerna “skulle vilja ha” och en “behöver ha”. När du kommer på något som du vill köpa skriver du upp det i rätt kolumn. Nästa gång shoppingbegäret slår till ser du till att shoppa något från “behöver”-listan istället för “skulle vilja ha”-listan. Då kommer du att spendera dina pengar betydligt smartare.

banner
Dela

Lämna ett svar