Fortsatt låga boräntor – Reporäntan kvar på – 0,5%

BoräntanI ett pressmeddelande lät Riksbanken nyligen meddela att Reporäntan kommer att hållas på rekordlåga – 0,5 % ett halvår längre än tidigare estimerat vilket innebär fortsatt låga boräntor.

 Kronans försvagning efter Brexit borde haft önskad effekt på inflationen, men inflationssiffrorna för september månad är svagare än väntat. Trots hög tillväxt i Sverige har vi fortfarande minusränta och även fast det kan sluta med önskvärd inflationsnivå och en ekonomi som fortsätter växa så står Riksbanken i beredskap för att inom kort agera mer kraftfullt.

Det kan också sluta med en obehaglig smäll. Minusräntan och stödköp av räntepapper har gett en fin skjuts åt både bostads- och aktiemarknaden. Skulle Sverige av någon anledning rämnas av en internationell chock är Riksbankens manöverutrymme begränsat, säger Louise Andrén Meiton i en artikel i SvD.

Reporäntan och inflationssiffrorna påverkar på olika sätt människors privatekonomi, inte minst när det kommer till bolån och bankernas villkor.

Varför inflationsmål på 2%?

Såhär skriver Sveriges riksbank om inflationsmålet:

De flesta centralbanker världen över fokuserar liksom Riksbanken på att hålla inflationen så låg och stabil att företag och hushåll inte behöver ta hänsyn till den i sina ekonomiska förehavanden. Detta skapar av flera skäl goda förutsättningar för en gynnsam ekonomisk utveckling.

 

banner
Dela

Lämna ett svar