Fler unga hamnar hos Kronofogden – utbildning ska hjälpa

Orolig tjej sitter i soffan med dator

Statistik från Kronofogden visar att allt fler unga mellan 18-20 år får skulder som hamnar hos Kronofogden. Nu lanserar myndigheten därför ett utbildningsmaterial i syfte att hjälpa unga att få bättre koll på privatekonomin. Förhoppningsvis kan det bidra till att färre hamnar hos Kronofogden. I detta inlägg går vi igenom statistik från myndigheten kring vad som gör att unga hamnar i skuld och mer info kring utbildningsmaterialet. 

Ung med skuld

Statistiken från Kronofogden visar att det i år är fler unga med räkningar hos myndigheten än tidigare år. Mellan januari och oktober i år har totalt 9 845 personer mellan 18-20 år skulder hos Kronofogden. Det kan jämföras med motsvarande period föregående år som låg på 8 482 personer. Dessutom visar statistiken att skulderna ökar med åldern,  20-åringarna utgör drygt 50% av de 9 845 som i år hamnat hos Kronofogden.

 

Shopping, körkort och vårdbesök

Enligt Kronofogden kan man se olika anledningar till skulderna beroende på ungdomarnas ålder. Bland 18-åringar är de vanligast orsakerna till skuld körkort, vårdavgifter och näthandel. För 19-åringar tillkommer obetalda räkningar från trafikförsäkringsföreningen, för bredband men även för gym-kort och studentmössor. El- och kreditkortsskulder förekommer istället bland 20-åringarna.

 

Utbildning nyckel till bättre privatekonomi

Från Kronofogdens förebyggande verksamhet vill man nu försöka hjälpa unga att inte hamna i skuld hos Kronfogden. Därför har man tagit fram ett utbildningsmaterial, ”Skuldkollen”, som finns tillgängligt för både högstadie- och gymnasieskolor. Utbildningsunderlaget består av filmer, diskussionsfrågor och lärarhandledningar. Förhoppningen är att unga ska få mer kunskap inom området genom att diskutera och reflektera kring den egna privatekonomin.  Kunskapen är viktig för att kunna få en bra start på vuxenlivet menar Kronofogden, bland annat eftersom det kan bli svårt att få hyreskontrakt eller banklån för en bostad om man har skulder hos Kronofogden.

 

Källa

Kronofogden https://www.kronofogden.se/77462.html  

banner
Dela

Lämna ett svar