5 goda skäl att se över ekonomin i sommar

sandstrand sommar
Foto: Moyan Brenn

Jag hade en helt magisk stund av stillhet igår. Solen sken och jag tog en fika ute på en takterrass hos en god vän. Utsikten över takåsarna vad fantastisk och det var alldeles tyst, fastän vi befann oss mitt i staden.

Det är sommar, semester. En underbar tid att ligga i hängmattan eller på stranden och bara vara. Vi behöver återhämtning och vila och sommaren är en fantastisk årstid för det.

Men semestertiden kan också vara ett bra tillfälle att ta tag i sådant som annars inte hinns med i vardagen.Förutom det som vi ofta först kommer att tänka på, som att städa ur garderoben eller måla om köket, är det en bra tid för att se över ekonomin. Och det finns starka skäl till att göra det:

  1. På semestern är det lätt att tänka: ”Äsch vi är lediga. Det är klart vi ska unna oss.” Men om du har dålig koll på hur din ekonomi faktiskt ser ut är det lätt hänt att semestern blir kostsammare än du egentligen har råd med. Skulder och minus på kontot ger ingen god eftersmak – och de kan enkelt undvikas genom att du håller dig inom ramarna för vad du och din ekonomi mår bra av.
  2. När vi inte har överblick över vår ekonomi är det vanligt att vi går med en nästan omedveten obehagskänsla inom oss. Den kan både ta sig uttryck i att vi blir överdrivet försiktiga med att köpa något och i motsatsen – att vi blir vårdslösa och spenderar massor. Men glädjen både i att snåla och att slösa grumlas av att vi innerst inne upplever att vi inte vet vad vi håller på med. Genom att sätta dig ett par timmar och gå igenom ekonomin kan du bli av med obehagskänslan för gott.
  3. Har du konsumtionslån och skulder? Då kan det vara en riktigt god investering att se över dem. Genom att samla lånen är det ofta möjligt att få ned räntekostnaderna rejält och du blir av med många onödiga avgifter. Ett par timmars genomgång av ekonomin kan ge dig tusentals kronor i plånboken.
  4. Gräl i familjen är tyvärr vanliga under sommaren och ett av ämnena som toppar bråklistan är just ekonomin. Många gånger grundas grälen i känslor och är inte baserade på hur situationen faktiskt ser ut. Se över ekonomin tillsammans så vet ni bättre vad ni har att förhålla er till. Då blir det också lättare att ha en saklig diskussion kring familjens pengar.
  5. Många bäckar små… Vi tänker ofta att vi har en viss inkomst och att den inte kan förändras. Men det är inte bara utgifterna vi kan påverka, vi kan många gånger göra en hel del åt inkomsterna också. Sälj avlagda kläder och barnens gamla leksaker på loppis, hyr ut ett rum i bostaden, avsluta autogirobetalningar till sådant du inte längre behöver, se över dina lån och ditt sparande. Några hundralappar här och där blir till slut en ansenlig summa.

Överblick mår vi bra av – både när det handlar om ekonomin och om utsikten över stadens takåsar.

Trevlig sommar!

Såhär gjorde familjen Lindberg

banner
Dela

Lämna ett svar