Fast i nätshopping? – Så hanterar du ditt begär!

Glad kvinna pratar i telefon framför datorn och ger tummen upp.

Det är kväll. Middagen är avklarad och äntligen har du en stund för dig själv. Du kryper upp i soffan med en kopp te på bordet och datorn i knäet. Mys!

Kanske har du lite mejl du behöver gå igenom, men sen är du fri. Fri att koppla av och surfa in på några roliga sidor. Kolla kläder till exempel. Du ska bara titta i kväll, få lite inspiration. Fast så klart, du behöver ju faktiskt en bikini nu till sommaren. De som ligger i byrålådan sitter illa och har tappat formen. Ja! Det ska du göra. Kolla bikinis.

När du stänger igen datorn två timmar senare har det blivit två bikinis, en baddräkt, ett par sandaler, en strandklänning, två par shorts, tre toppar och en strandväska med jättepraktiskt vattentätt innerfack. Och du är 3400 kronor fattigare.

Du går och lägger dig med en liten orosklump som lurar i magen. Var det så smart det där? Du hade ju bestämt dig för att spara den här månaden. Men så tröstar du dig med att du ju faktiskt behövde en bikini.

Att kunna handla på nätet är en bra service med många fördelar. Utbudet är större än vad som får plats i en vanlig butik och du slipper flänga runt hela stan för at få tag i det du vill ha.

Men: om du har ett shoppingberoende eller tendenser till shoppingmissbruk är det inte säkert att den här servicen är bra för dig.

Från mitt perspektiv som terapeut tycker jag att nätshopping är något av det bedrägligaste som finns om man har svårt med sitt shoppingbeteende. Det är så otroligt lättillgängligt, man kan shoppa när som helst på dygnet. Det känns inte alltid riktigt som att man gör av med riktiga pengar när man handlar på nätet, det är liksom bara siffror som flyger runt.  Inga pengar som dras direkt heller alla gånger, du kanske handlar på faktura.

Det finns så mycket fint att lockas av. Risken att du köper många fler saker än du hade tänkt är stor. Och många försäljare erbjuder fri frakt och fri retur. Snällt av dem?
Ja absolut. Men konsekvensen blir också att du som köpare lätt kan tänka: ”jag kan ju alltid skicka tillbaka om det är något köp jag ångrar”. Och det kan du. Men handen på hjärtat: hur ofta gör du det? Har det aldrig hänt att du behåller kläder som du sen aldrig använder?

Om du vet med dig att shopping är någonting du kan trilla dit på, kan det vara bra att göra en överenskommelse med dig själv så att du kan hantera det bättre framöver.

Här är några tips:

Gör skillnad på behöver och vill ha

Alla människor har behov. Vi behöver mat och vatten för att överleva. Vi behöver någonstans att bo, tak över huvudet. Vi behöver kläder på kroppen för att inte frysa eller hamna i finkan för förargelseväckande beteende. Kort sagt, vi behöver vissa saker för vår överlevnad.

Men – du behöver inte en ny handväska när du redan har tre. Du behöver inte de där apsnygga jeansen när du redan har flera par byxor i garderoben. Du behöver inte de där sillburkarna på extrapris när du redan har kylskåpet fullt med mat. Vi vill så klart ha alla de där sakerna – men vi behöver dem inte.

Om du känner att ditt shoppingbeteende kanske är obalanserat – testa en månad att enbart köpa det du behöver för din överlevnad. Absolut ingenting annat. Jag kan nästan lova att du kommer bli förvånad över hur mycket pengar du sparar.

Undvik lockande sajter

Duktiga försäljare spelar på våra känslor. Du ser en klänning och känner ”åh den där skulle vara perfekt på midsommarfesten!” Kanske får du till och med en bild av dig själv, hur du skrattar och är glad iklädd den fina klänningen (och ja, kolla: tjejen som visar upp klänningen på sajten skrattar och är glad hon också, vilket sammanträffande). Om du är missnöjd med ditt utseende kanske du ser en tröja i nätbutiken och tänker ”jag skulle vara så snygg i den”. Känslan att få vara nöjd med utseendet kan vara nästan oemotståndlig.

Men lösningen sitter inte i den fina klänningen eller den snygga tröjan (och det vet du, innerst inne). Om du känner dig osäker eller missnöjd är det din självkänsla som behöver kärlek och uppmärksamhet, inte klädtillverkaren.

Vet du med dig att du nästan alltid handlar i webshopparna – låt bli att gå in på dem. Inför ett surfförbud mot dig själv.

Hitta andra förströelser

Att surfa och shoppa är ett sätt att koppla av för många. Lite förströelse från vardagens alla krav och måsten. Och avkoppling är viktigt! Men det finns andra sätt att koppla av – och många av dem är gratis. Kanske tycker du om att lägga patiens? Virka? Måla tavlor, promenera eller titta på tv? Välj en förströelse som fångar din uppmärksamhet utan att du behöver bränna en massa pengar på det.

Månadsspara

Om du inte redan har ett månadssparande – starta ett nu. Idag. Och om du redan har ett – öka på summan du sätter av varje månad. Se till att pengarna dras direkt från ditt konto när lönen kommit in, så att du aldrig ”ser” pengarna du sparar. Pengar som inte finns på ditt konto är inte lika lätta att göra av med. Och att ha en sparad slant skapar både tillfredsställelse och trygghet.

Avbetalningsförbud

Att köpa på avbetalning kan verka som en god idé i stunden. Men om du inte har råd att betala nu – vad är det som säger att det kommer att bli lättare längre fram? Att köpa på avbetalning är en variant på att skuldsätta sig. Och skulder tär, både på kontot och välbefinnandet. Du är värd att vara skuldfri, du är värd att må bra. Ditt välbefinnande är helt klart mer värdefullt än en tröja, hur snygg den än är. Så gör en överenskommelse med dig själv: köp inte för pengar du inte har.

Det är en härlig känsla att kunna bestämma över sitt beteende och sina impulser. Unna dig själv att få känna så.

Varma försommarhälsningar,

Karin

 

banner
Dela

Lämna ett svar