Expertpanelen om skatteförändringar 2018 – Så påverkas du

 

Skrattande kvinna med plånbok.

Nytt år, nya skatteförändringar. Hur du som privatperson påverkas beror dels på din ålder, ekonomi och livssituation, men också på dina vanor. Med koll på skatteförändringarna kan du spara åtskilliga tusenlappar under året.

Positivt för pensionärer, ensamstående med småbarn och personer med sjukersättning. Negativt för utlandssvenskar och arbetslösa. Det är prognosen för 2018 om man tittar på de nya skatteförändringarna. Nedan följer en sammanfattning om de nya skatteförändringarna med kommentarer från vår expertpanel.

Årets vinnare

Från 1 januari får pensionärer över 65 år sänkt inkomstskatt genom en höjning av grundavdraget. 75 % får upp till 5000 kronor mer per år att spendera eller investera i pensionsfonder. En ny skattereduktion ger även de med sjukersättning och aktivitetsersättning nästan 2500 kronor mer över i plånboken per år. Även barnbidraget höjs med 200 kronor i månaden per barn, medan en genomsnittlig löntagare får drygt 300 kronor mer i månaden att leva för.

Årets förlorare

Utlandssvenskar, som tidigare haft stora skatteförmåner genom SINK-skatten (inkomstskatten utomlands), drabbas med en höjning från 20 till 25 %. Men även om det är en betydande skatteförändring, är 25 % fortfarande en väldigt förmånlig skattesats jämfört med vad du betalar i Sverige.
Ersättningen för arbetslösa förblir densamma, vilket dock kan ses som en förlust eftersom priserna samtidigt går upp.

Den stora snackisen i år är den höjda flygskatten, som ingen kommer undan. Reser du bara någon enstaka gång per år spelar skatten mindre roll för din privatekonomi, men för den som flyger regelbundet kan det komma att handla om stora pengar. Från och med 1 april 2018 ökar flygpriserna på inrikesflyg och resor inom EU med 80 kronor, medan långflygningar får en skatteökning på upp till 430 kronor.

Expertpanelen om skatteförändringarna och det kommande året

Lars Wilderäng;
Tyvärr innebär politikernas klåfingrighet i att styra våra liv att vem som helst godtyckligt kan drabbas av höjda punktskatter år från år. Speciellt drabbar detta de med sämre ekonomi. Man kan säga att det är dyrt att vara fattig. Hur ska t ex pensionärer ha råd att skaffa en ny miljöanpassad lågskattad bil om de har en livssituation som ställer krav på just bil, exempelvis om man bor i landsbygdens småorter? Politiken är anpassad för storstadsmänniskor som kan ta tunnelbanan till vardags eller kan använda bilpooler eller hyrbilar, en möjlighet som oftast saknas för de som bor på mindre orter.

Annars är det alltid bra för ekonomin att inte ha bil, och att sälja bilen är ett av de snabbaste sätten att förbättra sin privatekonomin. Fast bland verklighetens folk finns inte alltid den möjligheten.

Höginkomsttagaren, som betalar statlig skatt och nu efter årsskiftet fått brytpunkten uppräknad, bör absolut passa på att sätta av några extra hundralappar till sparande eller amortering.

Aktiepappa;
Att barnbidraget kommer höjas med 200 kr per barn ser vi som en chans att hjälpa de små krabaterna till en bra möjlighet när de flyttar hemifrån. Det enklaste sättet att spara är att sätta av pengarna du inte hade tidigare. Om man sparar de här 200 kronorna varje månad i hela barnets hemmavarande 21 år blir det en bra kontantinsats för den lille när det ska flyttas hemifrån. Med 8 % årlig avkastning och återinvesterad utdelning ger det en summa på 123.196 kr. Vi vågar nästan lova att ett fondsparande kommer bli en uppskattad gåva på sikt för om man söker sig utanför Stockholms innerstad räcker det faktiskt en bit på vägen till en kontantinsats till en bostad.

Vi ser skattehöjningar på flygrese- som bilbeskattningen och det är faktiskt svårt att argumentera emot att man höjer skatten på den typ av transporter som anses ha skadlig miljöpåverkan. Det vi som privatpersoner däremot kan göra är att skära i andra kostnader för att ha råd att genomföra den där semesterresan som vi drömt om eller för att köpa den där väskan vi längtat efter. Vi rekommenderar därför att man ser över sina kostnader och då främst abonnemang med jämna mellanrum. Varför inte göra det i januari när varje krona behövs lite extra mycket? Allt från el, försäkring, mobilabonnemang mm bör gås igenom och förhandlas årligen. Speciellt familjer med många abonnemang har stora pengar att spara här. Och glöm inte att det inte är fel att vara otrogen mot sin bank eller sin mobiloperatör!

Årets spartips

Med anledning av årets skatteförändringar ger sparanalytikern Henrik Senestad på Avanza sina bästa spartips 2018 till Expressen TV. Här följer en summering:

 • Påbörja ett sparande
  Om du inte redan har ett sparande är första steget att skapa ett. Spara upp till 10 procent av lönen i global- eller lågprisfonder.
 • Städa i fonderna
  Börja året med en storstädning i pensionsfonderna, inte minst med tanke på alla skandaler i pensionsbolagen. Tänk på var du faktiskt vill placera dina pengar.
 • Välj rörligt bolån
  Att binda lånen är bara en dyr försäkring. På lång sikt vinner du på att pruta på bolånen och amortera.
 • Undvik spekulationer
  Även om Bitcoins ökade kraftigt förra året är det ett riskfyllt spekulerande, inte ett sparande. ”Du sparar inte till semesterkassan med trisslotter heller, så simma lugnt med Bitcoins”, säger Henrik Senestad.

Vad säger vår expertpanel om årets spartips?

Lars Wilderäng;
Som alltid när man får mer i plånboken bör man lägga en del av detta i ökat regelbundet månadssparande och höjd regelbunden amortering om man har skulder. Vi kan vänta oss fortsatt fallande bostadspriser och det gäller att ha skulder lägre än värderingen av bostaden. Annars riskerar man att bli inlåst i sitt boende utan möjligheter att flytta om du inte sitter med kapital du kan lösa restskulden med. Man vill inte bli sittande med en restskuld, som förvandlas till ett blancolån med tio års rak amortering och avsevärt högre ränta. Av just den anledning bör ett köpt boende aldrig vara en tillfällig lösning eller en kompromiss, utan något man kan bo i under lång tid framöver. Fast en ofta förekommande anledning till flytt kallas av mäklare för ”den vanliga anledningen”, dvs en separation i ett partnerförhållande. Så se till att amortera på lånen.

Kim Lind;
Det är fortfarande viktigt för de flesta svenskar att spara extra till pensionen eller inför framtiden generellt, även om just pensionärer, sjuka och barnfamiljer får mer pengar att röra sig med efter beslut från våra politiker. Mitt bästa tips är att månadsspara regelbundet på ett investeringssparkonto (ISK). Pengar som placeras på ett ISK beskattas bara med 0,45 procent vilket är väldigt förmånligt. Om man dessutom månadssparar en summa via autogiro i början av månaden så sker det automatiskt utan att man tänker på det. För de flesta fungerar det bra att spara i en billig globalfond som investerar i företag över hela världen, då är risken spridd på ett bra sätt. Pengarna kan periodvis tappa i värde, men om man sparar i många år så hinner börsen hämta sig innan pensionen närmar sig. Många svenskar känner säkert att de inte har råd att spara alls, men för att investera i en globalfond på ett ISK räcker det att börja med 100 kronor i månaden, något som de flesta borde kunna klara av. Sedan kan man öka summan efterhand (men börja först med att spara ihop till en buffert som ska placeras på ett konto utan risk).

En närliggande nyhet från årsskiftet är att konsumentskyddet för fondsparare har stärkts. Tidigare har fondförvaltare kunnat dölja en del av avgiften, men nu måste hela kostnaden redovisas. Så om du har ett fondsparande sedan tidigare så bör du slänga ett öga på fondens totalkostnad för att kontrollera att den inte är rejält mycket dyrare än som tidigare angetts. Då är det bara att byta till ett billigare alternativ.

Aktiepappa;
Generellt tycker jag att man ska spara i en fond med låga avgifter och göra insättningar (köp) varje månad. Vissa svenska indexfonder ha 0 % i avgift.  Till exempel Avanzas Avanza Zero och Nordnet Superfonden Sverige är helt avgiftsfria och ses av bolagen som lite av en inkörsport för fondsparande. Jag tycker att man kan utnyttja dessa generösa erbjudanden. Och sist av allt vill vi skicka med ett ordspråk som vi gillar: Glöm inte att en sparad krona är lika mycket värd som en tjänad krona.

 

 

banner
Dela

Lämna ett svar