Experten: Så påverkar negativ ränta ditt privatlån

negativ-ranta-privatlan-advisa
Evelina Carlsson, lånerådgivare på Advisa

Idag blev det alltså klart att Riksbanken sänker reporäntan igen till -0,25%. Det är den andra sänkningen på kort tid.

En vanlig fråga som många av Advisas kunder vill veta svaret på i dessa tider är hur negativ ränta påverkar deras lån. En negativ ränta innebär tyvärr inte att det blir gratis eller att banken betalar dig för att låna pengar. Banken måste fortfarande få betalt för risken som den tar när den lånar ut pengar och för att täcka alla sina kostnader. Men trots det påverkar negativ ränta ofta privatlån på ett för kunden fördelaktigt sätt. Eftersom räntan på privatlån är helt rörlig är det vanligt att den följer med när reporäntan går ner.

Däremot är det inte så att det innebär lägre ränta för just ditt privatlån. Enligt Evelina Carlsson, lånerådgivare på Advisa, är det ändå ett bra tillfälle att se om man inte kan sänka räntan på sina lån och krediter:

“När Riksbanken sänker reporäntan är det vissa banker som hänger med på nedgången och sänker sin ränta, medan andra inte gör det. Som kund är det ofta svårt att veta hur ens egen bank agerar. Därför är det ett perfekt läge att jämföra lån för att få svar på svart på vitt om det inte finns någon annan bank eller långivare som är bättre i det nya ränteläget.”

Att banker sänker räntan på privatlån olika mycket beror på att de har olika sätt att själva låna upp pengar. De som i större utsträckning lånar av Riksbanken påverkas mer än de som t ex lånar av investerare (genom att ge ut obligationer) eller privatpersoner (genom att dessa har sparkonto på). Mindre banker har också ofta lägre kostnader och en mer effektiv organisation, vilket gör att de kan ha råd att sänka sin ränta mer än större banker.

Evelina avslutar:

“Eftersom det är faktorer som påverkar som är svåra att hålla koll på som privatperson finns det all anledning att se över sina lån nu.”

banner
Dela

Lämna ett svar