Estelles väg till en bättre ekonomi och välmående

Kvinna med två barn utomhus sommar

Under 2017 bedrev Advisa projektet MåBättre, där privatpersoner kunde ansöka om att få gratis terapi för att få hjälp med ekonomisk ångest och shoppingberoende. En av dem som ansökte om hjälp var Estelle. Läs vidare för att ta del av hennes berättelse.

In sin ansökan beskrev Estelle hur hennes situation såg ut:

”Hej, jag heter Estelle och skulle vilja ansöka om terapi för shoppingberoende. Jag är 34 år gammal, har man och två små barn. För ett par år sedan blev jag diagnosticerad som Bipolär typ 2. Jag får nu behandling för min sjukdom. 

Jag har haft problem med shoppingberoende sedan jag flyttade hemifrån som tonåring. Jag fick panikångest och depression och mådde väldigt dåligt. Samtidigt ärvde jag nästan 1 miljon av min gammelmorfar och hade helt plötsligt pengar att shoppa för. Shoppingen blev en tröst för att döva ångest och förbättra min dåliga självkänsla. Jag använde ca 200 000 av arvet för att köpa lägenhet. Resten har försvunnit i olika affärer.

Jag känner en oerhörd skuld för att jag har slösat bort alla pengarna. Nu är de slut och i samband med att jag fick min diagnos insåg jag att jag faktiskt har ett beroende. Jag har börjat jobba lite själv med tolvstegs-metoden, men skulle väldigt gärna få mer hjälp och stöd. Det finns tyvärr ingen stödgrupp för shoppingberoende där jag bor. Det känns väldigt svårt och ibland helt hopplöst, men jag försöker kämpa på.”

Estelle fick två gratis terapisamtal med Advisas Sparterapeut Karin Nordlander. Nu har nästan ett halvår förflutit sedan Estelle fick hjälp, och Advisa kontaktade henne för att höra hur det gått. Här är hennes berättelse.

Hur mådde du när du ansökte om hjälp?

Estelle: Jag mådde fruktansvärt dåligt. Alla pengar som jag ärvt var slut. Pengarna som jag hade behövt till buffert, till barnen – dem hade jag gjort av med på saker som jag inte ens har behållit. Men tack vare att pengarna tog slut insåg jag vad jag hade gjort.
Tidigare förminskade jag problemet: ”Det är bara shopping”. Och som alla missbrukare brukar säga: ”Ja, jag har lite problem, men jag har det under kontroll”. Fast till slut insåg jag att jag faktiskt inte hade kontroll alls.

När började shoppingen bli ett problem?

Estelle: Det började redan när jag var tonåring och flyttade hemifrån. Det var då jag fick tillgång till pengar. Samtidigt blev min psykiska hälsa bara sämre och sämre och jag hade svårt att få rätt hjälp.

Hur upplevde du dina terapisamtal?

Estelle: De var fruktansvärt bra. Redan efter första samtalet insåg jag att jag inte kunde shoppa alls. Det kändes jättetufft men jag insåg att det stämde precis.
Jag fick en hel del verktyg för hur jag skulle gå vidare, hur jag skulle tänka. Det var peppande att få veta att det går att förändra kemin i hjärnan och att man kan bryta mönster. Om jag bara håller ut i sex månader kommer det inte att vara lika jobbigt längre.

Fick du några viktiga insikter?

Estelle: Ja, till exempel förhållningssättet kring återfall. Om man halkar på isen, ligger man ju inte kvar. Det är samma med återfall. Om man får återfall är det bara att ta sig upp igen.
Jag blev också av med mycket av skuldkänslorna kring beroendet, eftersom terapeuten förklarade att det är väldigt svårt att bli av med beroende på egen hand, särskilt när man är bipolär.

Vad har förändrats sedan du bad om hjälp?

Estelle: Hela mitt beteende. Jag shoppar inte längre. Jag vill inte shoppa längre. Jag har sparat jättemycket pengar. Även om jag har jättelite pengar just nu eftersom jag är sjukskriven, så räcker de så långt eftersom jag inte shoppar en massa.
Det är skönt att slippa den där känslan som hela tiden drev på förut: ”Jag måste få komma iväg och shoppa”. Det är befriande att slippa ljuga, slippa lägga en massa tid på att kolla på sajter på nätet. Nu lägger jag tiden på mina barn i stället.

Har du några tips till andra som befinner sig i liknande situationer?

Estelle: Ha hopp för framtiden. Jobba med att få bukt med beroendet. Det kommer att bli bättre! När man är mitt i det känns det helt omöjligt: ”För det här är sån jag är”. Men sen upptäcker man att: ”Nej, det var beroendet, det är inte jag”.
Tidigare kände jag: ”Det kommer aldrig gå, jag har inte den styrkan. Andra kanske klarar det men jag är inte så stark att jag klarar det.” Men det var jag ju.
Det har varit så fruktansvärt värt det – både ekonomiskt men även för välbefinnandet. Jag har mindre ångest. Nu känner jag lugn.

Vi på Advisa önskar dig all lycka till framöver, Estelle! Tack att du ville dela din berättelse.

Har du likt Estelle dragit på dig skulder? Då kan det vara en bra idé att samla dina skulder och på så sätt förbättra din privatekonomi. Läs mer om att samla lån och krediter här.

 

Såhär gjorde familjen Lindberg

banner
Dela

Lämna ett svar