Sparterapeuten: Enkla spartips som får pengarna att räcka under fattigmånaden

sparterapeuten-advisa-spara-pengar-tips
Advisas Sparterapeut Karin Nordlander ger sina bästa enkla spartips för fattigmånaden.

Jul- och nyårshelgerna är över, julklapparna öppnade och julskinkan uppäten. Dags att återgå till vardagen.

För många innebär januari att det är ganska tomt i plånboken – det är inte utan anledning som det kallas fattigmånaden. Men tappa inte modet!

Visst kan det vara lockande att vilja fly från eländet, men att ta lån eller blunda för verkligheten är ingen bra lösning i längden. Se det i stället som en utmaning: Du fixar det här!Det går att leva bra även med en begränsad ekonomi och det finns många saker du kan göra som får pengarna att räcka längre. Här är några av mina bästa spartips för att hjälpa dig på lite på traven:

Håll koll

  • Gör en budget. Utgå ifrån hur mycket pengar du har att spendera under månaden, skriv upp dina fasta kostnader och räkna sedan ut hur mycket du har till mat, kläder och sparande. Konsumentverket har t ex en bra budgetkalkyl.
  • För kassabok. Få koll på vart pengarna faktiskt tar vägen genom att skriva upp alla dina utgifter. Lite motigt i början kanske men efter några dagar får du in vanan. När du vet vart pengarna går, vet du också vad du kan spara in på.

Spara på vardagsutgifterna

  • Gör en veckomatsedel och storhandla. På så sätt kan du undvika småköpen som ofta kostar mycket pengar sammanlagt
  • Lämna bilen hemma. Åk kommunalt, samåk eller promenera till jobbet
  • Köp begagnat. På Blocket och andra köp- och säljsajter finns ofta fina saker till mycket lägre pris än om du köper nytt.
  • Gör matlådor. Äta lunch ute blir dyrt i längden. Ta med matlåda till jobbet i stället så kan du spara 1200 kronor i månaden.
  • Samla dina lån. Smålån med höga räntor och avgifter är ofta riktiga pengaslukare. Ta hjälp av Advisas duktiga rådgivare och sänk dina månadskostnader rejält.
  • Undvik småköp. En påse godis, en fika på stan, en burk läsk. Småsummor kan man tycka – men skippar du dem kan du spara över 8000 på ett år.
  • Använd autogiro. De flesta företag tar ut en avgift för att skicka ut räkningarna per post. Undvik avgiften och spara tid genom att sätta räkningarna på autogiro i stället.

Att leva sparsamt kan faktiskt vara en positiv utmaning. Se till att få med hela familjen i sparandet, hjälps åt att klara av budgeten. Bestäm er för att ni ska klara det och belöna er med en mysdag eller en eftermiddag i pulkabacken när ni lyckas.

Såhär gjorde familjen Sanati

banner
Dela

Lämna ett svar