lammfärs på extrapris

En tankeställare från Superspararna…

screenshot superspararna kanal 5 play
Snackisen hela Sveriges bänkat sig framför…

En ganska stor snackis senaste veckorna, inte bara bland oss som sysslar med privatekonomi hela dagarna utan faktiskt bland hela svenska folket, har varit kanal 5´s satsning Superspararna. I programmet får man följa olika svenskar som gjort det till en livsstil att leva så billigt som möjligt. Det innebär alltifrån att koka sin egen deodorant, flytta salamibiten på smörgåsen allteftersom man äter, ta ketchup från McDonald´s till att sitta i timmar och vänta på att en gratiskupong ska släppas på nätet. Det enda som hindrar superspararna från att spara mer pengar är deras egna fantasi – och kreativiteten är det minst sagt ingen brist på!

sparar salami i superspararna
Dedikerad supersparare…

Visst kan man ha sina åsikter om vad som är skillnaden mellan att vara sparsam och snål, och om kostnaden i tid är värd de sparade pengarna, men trots det bjuds det ändå på en del tips och tankar som faktiskt kan vara något att fundera över bland oss vanliga “dödliga” småsparare. Exempelvis berättade en av superspararna att mycket av hans sparande går ut på att se om han kan spara pengar genom att ändra sin ”autopilot”, dvs det man gör varje dag utan att tänka. Om det inte innebär en för stor uppoffring att ändra sin autopilot valde han att ändra sitt beteende. Hur mycket vi är villiga att ändra vår autopilot, och till vilket kostnad, är så klart individuellt men själva konceptet kan ändå vara värt att ta en funderare kring. I serien bjuds det exempelvis på en hel del enkla sparknep du kan uppnå genom små justeringar av ditt vardagliga beteende:

  • Koka upp vatten i vattenkokaren – går både snabbare och är energisnålare.
  • Planera ditt bilkörande – det finns ingen anledning att gasa och bromsa i onödan. Lär du dig att planera ditt körande kan du spara rätt mycket i bensin – och samtidigt vara snällare mot miljön.
  • Vårda din rakhyvel genom att stryka den i motsatt riktning mot ett par gamla jeans för att få bort smuts. Då håller rakhyveln flera gånger längre. I grund och botten handlar det snarare om minska slit- och slängsamhället, och mycket kan ju faktiskt hålla längre om man bara tar hand om det.
  • Dryga ut köttfärsen med morötter, linser och annat. Ett klassiskt gammalt hushållsknep.
  • Ta för vana att köpa matvaror med kort bäst före-datum. Ska du ändå använda det samma dag funkar det minst lika bra att äta.
lammfärs på extrapris
Motto á la Superspararna: Varför betala dubbelt så mycket?

Det är inte alla som identifierar sig med superspararna men oavsett kan det vara värt att fundera på vilka dyra vanor du gör per autopilot som du skulle vara lika glad om du slutade med. Tycker du att det är värt att köpa kaffe latte ute varje dag så ska du så klart göra det, men är du minst lika glad om du tar för vana att ta med dig en termos på morgonen kanske det kan vara värt att ändra den vanan. Kanske ska du börja ta för vana att alltid titta på de nedre hyllorna i matbutiken eller installera en huvudströmbrytare som du enkelt kan stänga av all elektronik med innan du går hemifrån? Eller kanske helt enkelt börja cykla till jobbet istället? Det mår du ju som pluspoäng också bättre av. Väger du sparade pengar och uppoffrad tid mot alternativkostnad (det vill säga vad du skulle kunna göra istället för pengarna du sparar) ökar medvetenheten kring ditt beteende. Då kan du också ta ställning till om du vill ändra något i din autopilot, eller om du är nöjd såsom du har det.

 

banner
Dela

Lämna ett svar