En köpfri dag: Vanligaste slösargumenten till shopping – så hanterar du dem!

Logotype tilll en köpfri dag

Imorgon är det den Internationella köpfria dagen (se kampanjfilmen nedan) – en dag då vi uppmuntras att inte köpa någonting alls på en hel dag. Ett välbehövligt initiativ i konsumtionssamhället vi lever i där shopping används som ett sätt att umgås och roa sig själv. Det som gör den köpfria dagen till en extra stor utmaning är att det är lördagen efter löning – en dag som innebär shopping för många svenskar. Dessutom är det löningshelgen innan julen vilket innebär startskottet för julklappshandeln. Därmed ger dagen utrymme för välbehövlig reflektion under en tid då vår konsumtion går på högvarv.

Anta utmaningen du också!

Ofta har vi olika argument till varför vi ska ägna oss åt shopping, och argumenten är sällan varken långsiktigt hållbara eller rationella. För att underlätta utmaningen och ge dig en tankeställare att ägna dig åt under dagen har jag därför bett Sparterapeuten Karin Nordlander att lista de vanligaste slösargumenten till shopping – och hur du ska hantera dem istället. Känner du dig igen dig i dessa

Slösargument 1: “Jag är faktiskt värd det här”

Hur många gånger har du hört det argumentet egentligen? Hur många gånger har du själv kört det? “Jag har kämpat så mycket på jobbet, jag har haft en tuff vecka, jag har varit så duktig…” Skälen till varför du förtjänar att unna dig något är många. Det går alltid att hitta på en anledning till att du förtjänar olika saker.  Ofta bottnar det i att vi antingen tycker synd om oss själva och behöver tröst, eller att vi tycker vi borde få belöning.

Så hanterar du det istället:
Självklart ska vi unna oss saker, men det finns faktiskt många sätt att unna oss trevliga saker på istället för att köpa nya prylar. Shopping ger oss kortsiktiga kickar som får oss att må bra för stunden, men snart kryper ofta ångesten på oss och skapar ekonomisk stress i längden. Då är det bättre att vi unnar oss saker på ett sätt som skapar långvarig glädje, och det finns många sätt att unna sig saker på som inte behöver kosta särskilt mycket pengar. En promenad i skogen, ett bra samtal med en vän, ett bad är några exempel på saker som får dig att må bättre utan att du behöver göra av med pengar.

Och om du tycker synd om dig själv är det en bra idé att försöka komma tillrätta med det som faktiskt bekymrar dig i stället för att försöka döva problemet. Dessutom är det bra att sätta upp ett mål över vad du skulle vilja spara till. Då blir det enklare att motstå impulsen. Då kan du nästa gång tänka att “jag är värd att ha pengar över senare till XX”.

Slösargument 2: “Det löser sig säkert”

Ta det lugnt, det löööser sig. Hört den förut? Känner du igen dig själv? Och visst brukar saker lösa sig – ändå tills det inte gör det längre. Att sopa saker under mattan är en snabb lösning på många problem. Men till slut är mattan inte tillräckligt stor för att täcka allt damm och då väller helt plötsligt allt damm ut. Då är det istället riktigt illa.

Så hanterar du det istället:
Människor har ofta ett behov av att fly från det som känns obehagligt. Tyvärr funkar det inte att sopa problemen under mattan i all evighet och ju förr du inser det desto bättre. Då kan det vara bra att ta hjälp av någon vän eller familjemedlem som kan hjälpa dig att se över din ekonomiska situation och ditt shoppingbeteende. Får du koll på din ekonomi kommer du automatiskt också må bättre – och inte heller känna att du behöver fly från problemet.

Slösargument 3: “Mamma/min sambo kan nog betala”

Ett vanligt, men oansvarigt, argument. Det är inte alls ovanligt att vi lägger över ansvaret för ekonomin på en annan familjemedlem alternativt sin sambo. Då kan det vara så att en person sliter och kämpar med att få ekonomin att gå ihop – och en annan slösar bort alla pengarna.

Så hanterar du det istället:
Familjens ekonomi är ett gemensamt ansvar och alla påverkar den. Det ni kan göra som familj är att ni sätter sig er ner och går igenom familjens inkomster, utgifter och hur mycket ni har kvar att leva för varje månad. Då kan ni tillsammans diskutera hur ni tycker att ni borde spendera pengarna som finns kvar varje månad. Om ni alla har insikt i hur ekonomin faktiskt ser ut, och känner att ni kan påverka vad familjen ska prioritera, ökar allas motivation för att ta gemensamt ansvar för att familjen spenderar sina pengar klokt. Barn kör ofta med argumentet “men alla andra har ju…” och förstår de att familjens resurser är begränsade kommer de också inse de måste välja vad som är viktigast. Som förälder är det inte elakt att säga “nej”, tvärtom visar du att du är en ansvarstagande vuxen som lär dina barn att ta bra beslut i framtiden. Befinner du dig i en parrelation där bara en tar ansvar för ekonomin och ni inte kan komma överens om hur pengarna ska spenderas kan det vara bra att ta hjälp av någon utomstående, exempelvis en parterapeut, som kan hjälpa er att komma överens.

Slösargument 4: “Bäst att jag gör av med alla pengar nu så slipper jag oroa mig sen”

En del kan tycka att det är jobbigt att ha pengar i fickan för vi känner att vi behöver ta ansvar för dem. Det är heller inte ovanligt att känna att ”det är lika bra jag gör av med pengarna nu, annars vet man inte om de finns kvar”. Det här är exempel på typiskt irrationella beteenden och om vi fungerar så här har vi nästan alltid för lite pengar kvar i slutet av månaden. Så fort vi får pengar över ägnar vi ju oss åt shopping alternativt ser till att göra av med pengarna på annat sätt.

Så hanterar du det istället:
Vet du med dig att du funkar så här behöver du först ställa dig frågan: ”Vad tror jag kommer att hända om jag inte gör av med pengarna direkt?” Ofta bottnar det i en ogrundad rädsla eller otålighet, och ibland räcker det med att få syn på vårt beteende för att vi ska lyckas ändra det. Du behöver inse att oavsett hur du spenderar dina pengar så har du gjort ett val – och därmed också valt bort något annat. Väljer du att inte prioritera, har du ändå gjort ett val att inte lägga dina pengar på något annat. Det finns inget som heter att inte ta ett val – är du passiv har du helt enkelt gjort ett val om att inte göra ett medvetet val. Därmed följer konsekvenserna av din passivitet. Se till att komma in i tankesättet att när du spenderar dina pengar väljer du faktiskt bort något annat. Välj medvetet. Fråga alltid dig själv, är jag nöjd med mitt val?

Slösargument 5: ”Det är ju rea nu – bäst att passa på!”

Vi lockas många gånger av butikernas reabudskap och de talar till en mycket primitiv del av oss. Vi får en föreställning om att det gäller att agera nu, direkt, annars kommer det att vara för sent. Rädslan för att tiden ska rinna ut gör många gånger att vi fattar förhastade beslut och köper saker som vi inte egentligen behöver eller ens vill ha. Vi tänker att om vi inte tar tillfället nu, kanske det aldrig kommer igen. Vi vill inte riskera att missa chansen och bli utan.

Så hanterar du det i stället:
Fundera igenom vad du faktiskt behöver för saker och köp ingenting annat än just de sakerna på rean. Upplevelsen av att det är ”bråttom” och ”enda chansen” är inte grundad i verkligheten. Vi fattar sällan kloka beslut när vi är pressade så undvik att köpa något under tidspress. Butikerna kommer med största säkerhet att fortsätta ha hyllorna fulla av varor även nästa vecka och det kommer garanterat fler reor.

Kommer du på fler vanliga slösargument? 

Såhär gjorde familjen Lindberg

banner
Dela

Lämna ett svar