En buffert är nyckeln till frihet

sandstrand sommar

Den viktigaste komponenten till en välmående ekonomi är att ha ett buffersparande. Sparar du pengar varje månad på ett buffertkonto så skyddar du dig från att din ekonomi kraschar när en oväntad utgift dyker upp. Folk råkar ut för oväntade problem och utgifter hela tiden. Det kan vara alltifrån vattenläckage i hemmet, ett akut tandläkarbesök eller att bilen gått sönder och måste lagas omedelbums.

Ett buffersparande garderar din ekonomi för oväntade utgifterna och gör att du slipper  hamna i ekonomisk knipa om du råkar ut för en dyr utgift.

Men att spara en viss del av lönen varje månad skyddar dig inte enbart från oväntade utgifter,  det skapar även ekonomisk frihet. Istället för att överkonsumera och leva från lön till lön så skapar sparkontot möjligheten att göra aktiviteter som man tidigare kanske enbart drömt om.

Du kanske drömt om att åka på weekendresor varje månad eller dra till Västindien ett par veckor över jul och nyår.

Ekonomisk frihet leder även till ett bättre liv. Inte nödvändigtvis i termer som att du kommer kunna köpa en massa lyxiga prylar och åka på dyra semestrar  bara för att du har en buffert, utan snarare i den mån att du slipper undan den ekonomiska stress som många känner av i dagens samhälle.

Vill du veta mer om hur ekonomi och välmående hänger samman så kika gärna in vår nya Sparterapeut, Karin Nordlanders blogg

 

Hur mycket ska man spara i buffert?

Man brukar säga att man ska spara ca 10 % av sin lön varje månad tills man kommer upp i 2 månadslöner vilket tar ca 2 år. Har du dessutom villa och bil så är det bra att lägga undan lite extra varje månad.

banner
Dela

Lämna ett svar