Ekonomi – ett stort orohetsmoment för unga

Kvinna räknar ut budget på smartphone. Symboler  på skärm.

Enligt en undersökning gjord av Sifo stressar ca 60 procent av Sveriges unga över sin privatekonomi. Samtidigt hävdar majoriteten att de har koll på sina utgifter och inkomster. Vi ger tipsen på hur du kan få mer kontroll över din privatekonomi och hur du sänker den ekonomiska stressen.

60 procent i åldrarna 25–35, i Sverige uppger att de oroar sig för framtidens ekonomiska behov. Att yngre är den grupp i samhället som oroar sig mest över sin ekonomi är inte så konstigt. Är man ung ska man finansiera en utbildning, börja jobba, skaffa ett eget boende men även börja spara pengar till framtiden. Det är många stora utgifter som kräver en plan. Unga har dock störst förutsättningar för att sätta goda vanor. 

Gör en budget

Att skaffa sig en klarare bild över sin ekonomi behöver inte vara så krångligt som det låter.  Det första steget är att göra en budget som visar alla dina inkomster och utgifter. Här är det viktigt att ta med även de mindre utgifterna då många mindre utgifter ofta blir till en större.

Lägg undan pengar

Det handlar inte om att lägga undan flera tusen kronor varje månad, utan lägg undan det som din budget klarar av. Kanske kan du dra bort någon vardagslyx till ditt sparande? Till exempel om du köper en kaffe för 20 kronor varje dag lägger du alltså ut ca 400 kronor per månad. Per år är summan uppe i 7300 kronor. Det är pengar som du hade kunnat lägga undan till ditt sparande.

Se över om du kan placera dina sparade pengar i olika fonder för att få hjälp på traven. Att lägga undan pengar ger dig ett säkerhetsnät om något oförutsett händer, två månadslöner efter skatt är bra att sträva efter. Dessutom hjälper det dig att bygga upp en stabil pension. Se även till att skaffa ett jobb där tjänstepensionen ingår. Att ha en tjänstepension i ryggen är superviktigt i slutändan.

Rådfråga någon kunnig

Våga fråga andra som har mer koll på ekonomi om du behöver hjälp. Det kan röra sig om en familjemedlem, en kompis eller någon på banken. En bankman kan lägga fram baskunskaper för dig och guida dig rätt genom ekonomidjungeln. 

Så påverkar du pensionen

–       Inne på minpension.se kan du se hur hög din pension kommer att bli. Du kan även se hur pensionen påverkas beroende på vilken tidpunkt du väljer att ta ut din tjänstepension.

–       Välj en arbetsgivare som sätter av pengar till din tjänstepension och försök att jobba heltid så mycket som möjligt.

–       Börja lägga undan pengar till din pension tidigt. Att lägga undan ca 500 kronor per månad i 25–30-årsåldern är en bra start. Om din budget tillåter kan du försöka lägga undan mer då du senare i livet kommer behöva lägga undan mer pengar.

–       Om du har ett bolån kan det vara förnuftigt att amortera extra fem–tio åren före pensionen. Genom att dra ner på boendekostnaden blir din ekonomi som pensionär bättre.

–       Skapa en budget som tydligt visar dina inkomster och utgifter. Finns det något du kan ta bort eller dra ner på varje månad? Det är extra viktigt att se över alla dina utgifter när du närmar dig pensionen.

Källor:

https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/narlrJ/unga-kanner-stor-oro-for-sin-ekonomi

https://www.expressen.se/leva-och-bo/inredning/-sa-enkelt-sparar-du-over-8-000-kronor-i-manaden/

https://www.minpension.se/

banner
Dela

Lämna ett svar