Dina rättigheter enligt resegarantin vid konkurs

Försenat flyg eller problem på flygplatsen, trött och desperat passagerare väntar vid terminalen med sin resväska

Om du har planerat en paketresa med Ving eller ett annat bolag som går i konkurs har du rättigheter enligt den svenska resegarantin.

Thomas Cook – den brittiska resejätten som även äger svenska Ving, meddelade natten mot måndagen att de har gått i konkurs. Alla flygningar med Ving har ställts in som en konsekvens till konkursen vilket drabbar 5657 svenska resenärer som planerat sin resa. Utöver dessa befinner sig ca 17 000 svenskar ute på olika destinationer genom Ving, och hur de ska komma hem är för tillfället oklart.

En bidragande faktor till konkursen ligger i osäkerheten kring Brexit som har fått britterna att avvakta med sina resebokningar, tillsammans med en växande konkurrens.

Resegarantin

Resegarantin innebär att du kan få kompensation om din paketresa ställs in eller blir avbruten under resans gång på grund av att den som arrangerat resan, eller varit förmedlare av det sammanlänkade researrangemanget, har gått i konkurs. Notera att resegarantin inte gäller för endast transport eller boende, till exempel en reguljär flygbiljett. Resegarantin täcker alltså endast paketresor som består av minst två olika resetjänster. Dessa tjänster kan vara till exempel bokning av boende och transport, hyrbil eller en turisttjänst, enligt Konsument Europa. Det är upp till arrangören att informera resenären om den resegaranti, enligt resegarantilagen, som gäller för den bokade resan eller det sammanlänkade researrangemanget. Det ska även tydligt framgå vem som är ansvarig för resegarantin.

Betalmedel

Det råder olika regler hos diverse banker kring ersättning beroende på hur du finansierar din resa. Om du ha betalat med betalkort – där pengar dras direkt från ditt konto, kan du stå inför en stor utmaning att få tillbaka dina pengar. Har du betalat med ett kreditkort kan det däremot finnas större möjlighet att få ersättning. Kolla med ditt kortföretag vad som gäller.

Försäkring

När du köper en resa erbjuds i många fall en möjlighet att teckna en återbetalningsförsäkring i samband med ditt reseköp. Om du råkar ut för en konkurs kan du vända dig till det ställe där du tecknade försäkringen. Ett annat tips är att gå igenom din hemförsäkring för att se om den ger dig skydd mot konkurser.

Låna från Utrikesdepartementet

Om du berörs av en konkurs som sker när du är utomlands kan du i en del fall låna pengar från UD (utrikesdepartementet). Detta gäller främst om du inte har pengar för att ta dig hem alternativt befinner dig i en nödsituation

Kräva pengar från konkursboet

Om det är så att du inte har fått några pengar genom ovanstående handlingar kan du vända dig till konkursförvaltaren som en sista utväg för att få tillbaka dina pengar. Det ska dock tilläggas att denna väg är en lång juridisk process som kan sträcka sig flera år.

Källor:

https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/jdXXlz/resenaren-eva-det-kanns-for-javligt

https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/lAXXEy/vings-agare-i-konkurs–flyg-till-och-fran-sverige-stalls-in

https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/b5WWXv/sa-gor-du-om-resebolaget-gar-i-konkurs

banner
Dela

Lämna ett svar