Det kontantlösa samhället snart verklighet

En man håller ett kreditkort i ena handen och en sedel i den andra.

Enligt många experter kan mynt och sedlar inom en överskådlig framtid helt ha spelat ut sin roll. Nu undersöker Riksbanken möjligheterna att införa e-kronan, ett stort steg på vägen mot det kontantlösa samhället.

Mynt och sedlar har varit en central del av handeln genom historien, men inget varar för evigt. Digitala betallösningar förbättras ständigt och många fysiska butiker godtar redan nu endast kortbetalning. Att hantera kontanter leder till besvär och extrakostnader för handlarna och sedan 2009 har vi sett en mängdminskning på 40 % av mynt och sedlar. Riksbanken ställer sig positiv till att införa digital valuta i form av en e-krona och undersöker nu möjligheterna. I ett färskt citat från Financial Times kallar vice riksbankschefen Cecilia Skingsley omställningen ”lika revolutionerande som pappersvalutan var för 300 år sedan”.

Det enkla är det svåra

Om den digitala valutan blir verklighet kommer Sverige vara världsledande, då ingen annan centralbank tidigare gjort slag i saken. E-kronan skulle dock inte fungera som en ersättning av mynt och sedlar, utan som ett smidigt komplement. Det finns mängder av fördelar med en sådan valuta, men frågan är hur den bäst utformas. Kommer den i formen av en app, ett påfyllningsbart kort likt SL-korten eller något vi inte tidigare sett? Och hur säker är en eventuell e-krona för handeln? Utmaningen blir att göra det svåra enkelt och bombsäkert, så att samhället effektiviseras istället för att nya problem tillkommer.

Vad tycker du om ett kontantlöst samhälle? Dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet!

Av: Kasper Sperber

banner
Dela

Lämna ett svar