De sämst betalda yrkesgrupperna i Sverige – kvinnor värst drabbade

olycklig kvinna kliar sig i huvudet

Färsk statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att genomsnittslönen på svensk arbetsmarknad är 32 000 kronor, men många jobb betalar betydligt sämre än så.

Funderar du på att bli croupier, servicearbetare eller djuruppfödare? Då får du räkna med en lägre ersättning än de flesta andra yrkesgrupper i dagens Sverige. En av de största genomsnittliga löneskillnaderna är den mellan en bankchef och en bärplockare som idag är 100 000 kronor i månaden.

13 procents löneskillnad mellan kvinnor och män

I botten på lönelistan hittar vi yrkesgrupper som marknadsundersökare och cafébiträden. En anledning till de låga lönerna är att dessa yrkesgrupper till stor del består av ungdomar som just börjat arbeta och att jobben har låga krav på förkunskaper, utbildning och arbetslivserfarenhet. Sammanställningen visar även att de kvinnodominerade yrkesgrupperna fortfarande är de lägst betalda och att kvinnor i genomsnitt endast tjänar 87 % av männens inkomst sett till hela arbetsmarknaden.

”Det visar den problematik som finns, att lönerna ofta är allra sämst i de yrken som ofta är det första steget in på arbetsmarknaden. Det är inte acceptabelt. Vi måste se till att de som är värdediskriminerade får en bättre löneutveckling än övriga genom en omfördelning”, säger Lasse Thörn på LO till Dagens Industri.

Hur upplever du problematiken med löneskillnader mellan såväl yrkesgrupper som kön? 

Dela med dig av dina åsikter i kommentarsfältet nedan!

 

Källa:

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/de-har-de-samsta-lonerna

Av: Kasper Sperber

banner
Dela

Lämna ett svar