Buffert – ett måste i coronatider

Trä hus och mynt som balanserar på en våg.

Under den rådande hälso- och ekonomikrisen vi ser idag är det viktigare än någonsin att se över sitt sparande och samla ihop till en potentiell buffert. Bufferten står som ekonomisk flytväst och sänker en stress vid oväntade händelser. Vi ger dig tips på hur du kan tänka kring en buffert. 

Vad är en buffert? 

En buffert är enligt handelsbanken en summa pengar som motsvarar cirka två månaders utgifter. Bufferten ser till att du har en ekonomisk flytväst om du plötsligt står utan inkomst. Förutom att samla ihop en vanlig buffert är det även viktigt att skaffa sig en reparationsbuffert, om du äger ditt boende eller ett fordon, denna buffert används då om något skulle gå sönder. 

Varför skaffa sig en buffert? 

Om du inte har haft en buffert sedan tidigare är det viktigt att börja fundera på att skaffa en. Ekonomin är upp och ned i världen just nu där flera tusen svenskar har och kommer att förlora sina jobb. De som har pengar på börsen har inte sett gröna siffror på flera veckor vilket gör det extra viktigt att inte låta sin buffert ligga i just fonder eller aktier. 

Bufferten är extra viktig för dig som befinner dig i en bransch där risk för permittering eller varsel är hög, men även för dig som känner oro över din framtida inkomst. Bufferten skapar en trygghet och kan stå som ekonomisk flytväst. 

Hur hårt drabbar krisen min ekonomi?

Även om det råder en omfattande osäkerhet just nu och allt fler väljer att hålla hårdare i plånboken dras konsumtionen ner automatiskt. Konsumtionsbeteendet har förändrats drastiskt de senaste veckorna enligt Frida Bratt, sparekonom på nordnet. Då fler svenskar jobbar hemifrån spenderas mindre pengar och på helger är det inte många som tar sig ut till caféer, restauranger, biografer, köpcentrum eller liknande. Det är en blandning av en fysisk begränsning som karantänen i sig ger men också en allmän rädsla kring Covid-19, säger Bratt. 

Det du dock kan göra är att fundera ut hur du skulle påverkas av ett eventuellt inkomstbortfall och/eller fortsatt börsnedgång. Finns det något du kan göra för att stärka din ekonomiska situation? Ett rationellt beslut är att dra ned på icke-nödvändig shopping säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza. Det kan även vara lägligt att lägga undan så mycket som möjligt av kommande lön till just en buffert. Kull säger att det handlar om att skapa sig en så bra ekonomisk flytväst som möjligt, även om coronakrisen inte påverkar en i högsta hugg. Du kan även exempelvis se över ditt elabonnemang, det kanske finns ett billigare alternativ att byta till. Har du prenumerationstjänster som till exempel HBO, Netflix, Spotify och Storytell etc. du kan ta bort? Kan du skära ner på att äta ute? Finns det prylar du kan sälja av? Fundera kring din vardagslyx för att sätta din buffert först. Det är trots allt din buffert som är din ekonomiska flytväst. 

Källor:

https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/najgXx/loning–sa-ska-du-tanka-i-kristider

https://www.handelsbanken.se/sv/privat/spara/borja-spara/spara-till-buffert

banner
Dela

Lämna ett svar