Bolån – Därför är de nya amorteringskraven att föredra

strand

Som du säkert redan känner till har det nu införts ett amorteringskrav på bolån. Amorteringskravet innebär att nya lån för lägenheter och småhus ska amorteras med 2 procent per år ned till 70 procent av bostadens värde och med 1 procent per år ned till 50 procent av värdet.
Kravet gäller alltså nya bolån som man tar när man köper en ny bostad eller om man tar ett tilläggslån och utökar ett bolån man redan har.

För alla som har bolån sedan tidigare (före den 1 juni i år), har egentligen ingenting förändrats. De villkor som du och banken kom överens om, är de som gäller även nu.

Vid första anblicken kan man tycka synd om den som tar bolån nu och drabbas av amorteringskravet. Men det kan faktiskt vara tvärt om. Den som amorterar på sina lån blir successivt av med dem – och det har fler effekter på livet än dem som bara syns på kontoutdraget. Oavsett om du berörs av amorteringskravet eller inte, kan det därför vara en god idé att betala tillbaka på dina lån.

Här är några skäl:

  • Forskning har visat att det finns en tydlig koppling mellan lycka och att vara skuldfri. Att betala av skulder stärker självkänslan, minskar stressen och förbättrar relationerna. Att amortera dina lån har alltså stora möjligheter att öka din livskvalitet, fastän du har lite mindre pengar att röra dig med varje månad.
  • Bland smarta finansanalyser och knepiga ekonomiska argument är det ibland lätt att tappa bort det sunda förnuftet: Har man skulder kommer någon, någon gång att vilja ha tillbaka sina pengar, amorteringskrav eller ej. Ju mer du betalar av, desto friare blir du.
  • Än så länge är räntorna mycket låga, vilket är skälet till att sparekonomer kan rekommendera att man inte ska betala av på sina lån. Men de flesta ekonomiska prognoserna förutspår också att räntorna kommer att stiga inom några år. Och ju mindre lån du har då, desto mindre kommer du att påverkas av räntehöjningarna.
  • Oavsett om du har lån eller inte är det klokt att även spara pengar. När du sparar är det du själv som får räntan – inte banken.

Källor:

http://www.businessinsider.com/paying-off-debt-improves-your-happiness-2013-8?r=US&IR=T&IR=T

Varma hälsningar,
Karin

 

Såhär gjorde familjen Sanati

banner
Dela

Lämna ett svar