Bli (kli)matsmart och spara pengar

minska matsvinnet genom att handla smartare
Foto: Christopher Reilly

Bli matsmart och skona både din plånbok och miljön. Enligt Jordbruksverket hamnar en tredjedel av maten som produceras i soptunnan vilket gör matspill till en av världens främsta miljöbovar. Varje år slänger de svenska hushållen 270 000 ton mat vilket motsvarar lika mycket koldioxidutsläpp som 700 000 bilar.

Statistiska Centralbyrån har gjort en undersökning som visar att en tvåbarnsfamilj kan spara 7000 kr om året på att inte kasta mat i onödan, och det krävs inte mycket för att åtgärda slösandet; planera matinköpen, ät upp maten som finns på tallriken och ta hand om matresterna. Bli matsmart du med och börja spara pengar redan idag.

För att motverka matspillet har vi listat den mat som kastas mest:

  • Mat med utgången bäst före-märkning.
  • Överbliven mat för att vi lagar för mycket.
  • Frukt och grönsaker, främst potatis.
  • Pasta och ris, mjölk, fil och yoghurt.

Så sparar du pengar på att minska svinnet
Ett vanligt missförstånd som många gör är att bäst före-märkningen gäller på dagen men faktum är att livsmedelsbolagen sätter datumen med marginaler. Exempelvis så sätter de tre veckors hållbarhetstid på ägg som faktum har två månaders hållbarhet om de förvaras i rätt temperatur.

När vi lagar mat så är det viktigt att ta vara på matrester genom att inte ta för mycket mat på tallriken och spara maten som blir över, varför inte använda som en god hemlagad lunchlåda nästkommande dag?

Eftersom frukt, grönsaker och potatis är en form av färskvara så är det inte så konstigt att de står för en stor del av maten som slängs bort. Ett tips för att motverka svinnet är att inte köpa stora förpackningar bara för att det är extrapris eftersom det i slutändan ändå blir dyrare när du får slänga bort mat.

Slutligen så har vi pasta, ris, mjölk, fil och yoghurt. För dessa och för egentligen all typ utav mat så kan försöka få in som vana att göra en snabbinventering i kylen, frysen och skafferiet åtminstonde en gång i veckan. Förslagsvis inför att du åker och handlar. Då blir det enklare att planera vilka varor du behöver förbruka inom de närmaste dagarna, vilka varor du behöver komplettera med och bara sådär har du sparat på både plånboken och miljön.

Kom ihåg! Genom att investera några minuter och bli matsmart kan du göra under för både din ekonomi och din omgivning.

banner
Dela

Lämna ett svar