Bland freudianska misstag och bergsbestigning…

berg och hav

Efter ett år av prokrastinering och en omätbar mängd slösad tankekraft hände det plötsligt. Jag hade läst tidningen, druckit alldeles för många koppar kaffe och mindes plötsligt något som jag i freudiansk anda ständigt ”glömt bort”. Nämligen att byta sparkonto. Istället för att tänka ”jag gör det lite senare”, och därmed lägga ytterligare en odefinierad stor mängd tankekraft, tog jag mig i kragen och öppnade ett nytt sparkonto. Och det tog inte mer än 10 min. Ett år av arbete för mina stackars hjärnceller hade kunnat undvikas genom att från början lägga några få kalorier på knapptryck.

Det roliga däremot är att jag nu känner mig ganska sugen på att undersöka det där orangea kuvertet som trillade in i brevlådan häromdagen. Och sen kanske också hemförsäkringen också. Och vem vet, sedan kanske också elavtalet.

Jag tror att nyckeln till att orka ta tag i saker är att dela upp dem i små delmål. En stor hög av finstilta avtal kan nästan kännas som att bestiga Mount Everest. Men delar man däremot upp berget i små trevliga kullar känns det inte lika svettigt att ta sig över dem, och dessutom blir det ju roligt eftersom det känns som att man uträttat något! Det är ungefär som att när man ska ta tag i att röja på vinden. Från början känns det som ett oöverstigligt berg, men när man väl börjat är det ganska roligt. Då tänker man ”jag tar bara en till låda” tills hela vinden helt plötsligt är röjd. Och då funderar man på vad man härnäst ska ta tag i.

Så mitt spara pengar-tips till er är att dela upp vårstädningen av privatekonomin i små mini-röjningar. En ”räkna ränta-röjning”, en ”samla lån-röjning”, en ”hemförsäkringsröjning” osv. Varje mini-röjning för sig blir ganska rolig när man kan känna sig duktig och att man sparat pengar. Du skulle ju inte bestiga Mount Everest utan träning. Gör det då heller inte med din egen privatekonomi.

banner
Dela

Lämna ett svar