Black Friday – fynd eller fälla?

Black Friday Sale text på skrivbord med kaffekopp och tangentbord bredvid

På fredag 23/11 är det dags för Black Friday, den amerikanska tradition som även tagit Sveriges konsumenter och återförsäljare med storm. Mail med erbjudanden som uppmanar till att inte missa bästa fyndet lockar till att shoppa loss – men se upp! Det finns en del fallgropar att se upp för, läs vidare så hjälper vi dig med tips på hur du ska tänka på innan du börjar shoppar loss på fredag.

Se upp för ”Fejk-rean”!

Det finns en del skumma metoder som används av handlare för att få dig att spendera mer pengar på en rea-dagar som Black Friday. Ett sådant knep är att priserna långsamt höjts inför rean för att prissänkningen ska upplevas som större. Andra drar till med ännu fulare knep och annonserar priset som nedsatt trots att det är lika högt (eller ibland t.o.m. högre!) som ordinarie pris. Var därför alltid uppmärksam på priset och jämför gärna genom att göra egen research på nätet eller använd en jämförelsesida så som Prisjakt eller Pricerunner. På så sätt kan du få koll på om priset verkligen är nedsatt samt om det är nedsatt så pass mycket att det är värt att köpa just nu.

 

Tips inför rea-dagen

1. Köp endast det du verkligen behöver! Tänk igenom och planera dina inköp inför Black Friday, köp bara saker du verkligen behöver eller vill ha. På så vis slipper du gå i rea-fällan att köpa bara för köpandets skull. Sätt gärna en budget i förväg så att du inte spenderar mer än vad du har råd med, så att inte shoppingen sätter dig i en skuldfälla. Här kan du läsa mer om hur vi på Advisa hjälpt tidigare shoppingberoende.

2. Passa på att köpa julklappar till nedsatta priser! Strax efter Black Friday kommer December och förberedelser inför julen, men med julen kommer många utgifter. Därför kan det vara smart att passa på att handla in julklapparna i förväg till lägre pris på Black Friday. Många affärer har förlängt öppet köp/bytesrätt till efter jul, men dubbelkolla alltid detta vid köptillfället.

3. Håll utkik efter dina favoriter! Vet du med dig att du gärna vill handla från en viss affär eller en viss produkt är det bra att hålla utkik. Vissa börjar med rean redan tidigare under veckan eller starta rean vid midnatt natten till fredagen. Håll utkik så ökar du chanserna att få tag på dina favoriter!

4. Ha is i magen! Som inför alla beslut är det bra att ha is i magen och inte gå på första bästa erbjudanden. Försök tänk igenom inför varje köp om du verkligen är en produkt du har användning för, om priset är rimligt och om du har råd med köpet.

 

Med dessa tips i ryggsäcken är du väl förberedd inför att göra de riktiga fynden på fredag!

Källor:

https://www.expressen.se/dinapengar/konsument/black-friday-7-viktiga-tips-infor-sveriges-storsta-rea/

https://www.dn.se/ekonomi/sa-mycket-och-lite-paverkas-priserna-under-black-friday/ 

banner
Dela

Lämna ett svar