Black Friday 2019 – Så får du ut mest av rean

Black Friday logotyp i svart på vit bakgrund

Den 29e november är det dags för Black Friday. Precis som förra året lär rea-perioden pågå i minst en vecka och det är inte bara de sänkta priserna som kan innebära en besparing. Här listar vi årets smartaste tips!

Black Friday infaller dagen efter Thanksgiving och är ett begrepp som fått ett starkt fäste på marknaden de senaste åren. Det har utvecklats från att vara i 24 timmar till att vara en hel vecka. Den snabba utvecklingen har lett till ständigt utvecklande tankegångar och råd på hur du shoppar på bästa tänkbara sätt. Här är våra bästa tips på hur du undviker misstag under Black Friday.

1. Vad vill du ha?

Köp det du verkligen vill ha och undvik ”billiga prylar” som endast fyller upp ditt hem. Visst kan det vara lockande att köpa den där datorn, eller märkeshandväskan för 50% rabatt, men har du redan en dator som fungerar utmärkt eller om du är osäker på om du ens tycker om den där väskan så handla inte! Gör efterforskning och läs recensioner om produkterna så du är väl förbered på vad saker har kostat innan rean börjar. 

2. Följ favoritbutikerna

Om du handlar på nätet, se till att följa dina favoritbutiker då det har blivit vanligt att rean börjar redan vid midnatt till fredag. De flesta butiker har även Instagram, Facebook och Twitter där uppdateringar görs kontinuerligt. Tänk på att många butiker lägger upp nya produkter varje timme och att det kan vara bra att uppdatera sidan så att du inte går miste om någon rabatterad produkt du tänkt köpa.

3. Håll dig till budget

När rean drar igång är det lätt att shoppa för mycket. Sätt en budget innan rean startar så att du inte shoppar över dina tillgångar. Bestäm även vilket rabatterat pris som du faktiskt kan tänka dig att handla dina varor för, för att det ska bli värt det. Ha även i åtanke att novemberlönen ska räcka fram till jul. En idé är att handla julklappar på just Black Friday.

4. Följ 40-regeln

Black Friday anses vara elektronikprodukternas dag där diverse elektroniska produkter är kraftigt rabatterade. Om du är modeintresserad istället ska du se till att följa den så kallade 40-regeln. Regeln innebär att satsa på bland annat kläder, skor och accessoarer som är prissänkta med minst 40%. Kom även ihåg att Cyber monday startar den 2 december där flertalet företag erbjuder bättre priser för e-handlare.

5. Moms, tull och övriga avgifter

Om du handlar från en e-butik inom EU betalar du inga avgifter. Men har du tänkt att handla från ett land utanför EU, som USA, bör du tänka på de tillkommande kostnaderna i form av moms, tull samt övriga avgifter. En produkt som är värd mindre än 1500 kronor kostar 75 kronor i administrativ avgift plus moms. Är produkten värd mer än 1500 kronor tillkommer en avgift på 150 kronor och en tillkommande moms och tull. Tänk på att även om produkten är mer rabatterad från en utländsk sida än en svensk kan det trots det blir dyrare i slutändan på grund av tillkommande moms, tull och övriga avgifter.

6. Se upp för världens äldsta bluff

Många sidor använder metoder där de presenterar ett erbjudande som bara varar några minuter eller använder andra knep med enda tanken att stressa dig. Dessa erbjudanden kan se ut som följande: ”Fynda nu, erbjudandet går ut om 5 minuter”, ”Endast ett få antal kvar”, ”15 personer tittar just nu på varan”. Att stressa en konsument att köpa en produkt är ett gammalt knep som försäljare har använt i alla år, och det leder oftast till ett dåligt köp.

Härkomsten till Black Friday

Termen Black Friday härstammar från en finansiell kris som utspelade sig i USA 1869, på grund av USA:s guldmarknadskrasch. Dock kommer den officiellt sanktionerade versionen, som vi alla känner väl till idag, från den amerikanska traditionen Thanksgiving. Som ryktet berättar gick återförsäljare i förlust i ett helt år ända fram tills Thanksgiving. Dagen efter Thanksgiving spenderade högtidsshoppare en hög summa pengar på rabatterade varor vilket vände förlust till förtjänst. Black Friday som förut var en dag lång har blivit en hel helg vid namn Black Weekend. Denna efterföljs av e-handelns Cyber Monday som är en förlängning för de som shoppar på nätet. Det vi har börjat se nu är att Black Friday sträcker sig en hel vecka och har fått namnet Black Week.

År 2018 spenderade amerikanarna ca 175 miljarder kronor endast på e-handel under Black Week enligt statistik som Forbes tagit del av. Statistiken talar även för en växande konsumtion på e-handeln före fysiska butiker. Sverige höll sig på ca 6.6 miljarder kronor, detta är dock ett uppsving på närmare 20% från tidigare år.

Länkar:

https://www.expressen.se/dinapengar/konsument/black-friday-2019-da-ar-det-7-saker-du-maste-tanka-pa/

https://www.expressen.se/leva-och-bo/inredning/shopping/sa-lyckas-du-gora-basta-fynden-pa-black-friday/

https://www.history.com/news/whats-the-real-history-of-black-friday

https://www.forbes.com/sites/nikkibaird/2018/11/28/every-result-you-need-to-know-about-black-friday-cyber-monday-and-holiday-2018-so-far/#4c94e36d4eb5

banner
Dela

Lämna ett svar