Billigare el i vinter – 6 tips för stora besparingar

Ett hus med elektriskt driven lampa i sig

Elverkets egen expert: Så sänker du elkostnaderna på vintern utan att tumma på bekvämligheten.

Vintern har precis knackat på vår dörr och gjort storslagen entré med minusgrader i nästan hela landet. Många associerar vintern med höjda elkostnader och priserna stiger ofta i samma takt som värmen på elementet. Men går det inte att hålla sin elräkning lägre även under vintern? Jo, så klart går det.

”Sänk innetemperaturen” är ett vanligt tips för energieffektivisering som ofta får mothugg. Ska vi behöva frysa för att spara pengar? Självklart går det att sänka räkningen utan att tumma på bekvämligheten! Vi ger dig sex lätta sätt att minska elförbrukningen.

1. Maximera känslan av bekväm innetemperatur

Men sa jag inte precis att ett vanligt tips är att sänka innetemperaturen? Jo och faktum är att kostnaderna minskar med 5-10% genom att sänka elementen med en till två grader. Men även om vi minskar elementen kan vi höja känslan av temperaturen. Köp ett par tofflor så kommer du uppleva värmen som behagligare och varmare än innan. Vi upplever ofta innetemperaturen som för kall när vi blir kall om fötterna.

Tänk också på att stänga toalettdörren om du har golvvärme. Annars pumpar golvet ut omotiverat mycket energi och golvet upplevs dessutom som svalare. Stäng även av elementen när du vädrar och låt de vara avstängda en stund efter att du stängt innan du slår på dem igen.

2. Duscha smart 

Att duscha istället för att bada är ett första steg för att minska elräkningen. Om du dessutom snabb och minskar duschtiden från 10 minuter varje dag till 5 minuter varannan dag kan du minska kostnaderna från cirka 2000 kronor per år till runt 600 kronor.

3. Dra ut kontakten

Modern teknik stänger inte av sig när vi trycker på stäng av utan ställer sig i stand by-läge. Även om elförbrukningen minskar kan du stoppa förbrukningen helt genom att dra ut sladden till apparater och laddare som inte används.

4. Var smart i köket

Om du planerar din matlagning och använder rätt utrustning har du många kWh att spara. Tina den frysta maten i kylen istället för med mikron. Koka upp vatten helst med en vattenkokare eller åtminstone under lock så sparar du 30-50% av energin. Håll kyl och frys ren från damm på baksida och med rätt temperaturer (+5 i kyl och -18 grader i frysen).

5. Rengör med låga temperaturer

Tvätta kläder och kör diskmaskinen på låga grader. Att gå från 60 grader till 40 när du tvättar är skonsamt både mot kläderna och elkostnaderna. Du kan halvera kostnaderna för din användning med rätt gradantal utan att varken kläder eller disk blir mindre rent.

6. Se över energikälla

Att köpa el under vinterhalvåret är alltid dyrare än att producera egen el. Se därför över dina möjligheter att installera exempelvis solceller. Våra kunder sparar årligen ca 30-50% på att installera solceller på taket.

Av: Jonas Sunryd på Elverket Vallentuna El AB

Elverket Vallentuna är ett börsnoterat energibolag med säte i Vallentuna. Bolaget driver affärer inom elförsäljning i hela Sverige, eldistribution i Vallentuna och elentreprenad. Med snart hundra års erfarenhet har Elverket energikompetensen och lösningarna som möter elkundens behov både idag och i framtiden.

Bonustips:

Har du fler än ett lån, kreditkort eller köp på avbetalning?

I så fall kan du enkelt spara både tid och pengar genom att samla dessa i ett och samma lån.

Fyll i en ansökan på Advisa så får du reda på hur stora dina besparingar kan bli. Det är helt gratis och ingenting du binder dig till.

Samla lån nu!

banner
Dela

Lämna ett svar