Billiga lån 2018 – så får du lån med låg ränta

Glad man tittar på sin smartphone med datorn bredvid.

 

Inget lån är gratis, men att låna pengar behöver inte vara dyrt. Ta del av våra tips för att hitta eller skapa förutsättningar för billiga lån.

Billiga lån kan vara stora, dyra lån kan vara små. Generellt sett är räntan den stora kostnaden och för att få riktigt bra räntevillkor måste du antingen ha en säkerhet för lånet eller en fast och tillräckligt stor inkomst för att långivaren ska kunna göra en positiv riskbedömning. Helst ska du ha både och. Har du dessutom god kreditvärdighet och saknar skulder hos Kronofogden, är chanserna att få ett billigt lån närmast hundraprocentiga.

Ett lån blir med andra ord riktigt billigt först när du redan har en stadig ekonomi. Men även om du inte uppfyller alla kriterier, finns det flera effektiva sätt att få ner dina lånekostnader eller öka dina chanser att få låna pengar. Här är några viktiga saker att lägga på minnet:

Ett lån är ofta för bra för att vara sant

Det har aldrig varit lättare än nu att ta ett lån. Du trycker på en knapp och vips finns pengarna på kontot. Men många av de ”billiga lån” du kan ta på nätet är i själva verket dyra, då det tillkommer avgifter och effektiva räntor som är lätta att missa när du går igenom villkoren. Så även om du tror dig ha hittat ett lån med låg ränta – läs igenom det finstilta en extra gång och räkna på vad totalkostnaden egentligen blir. Ta aldrig första bästa erbjudande.

Många bäckar små skapar dyra lån

Har du för vana att lösa smålån med smålån? Det är ett mönster som inte håller i längden. Mindre lån har ofta dåliga villkor, vilket snabbt märks om du slarvar med att betala igen dem i tid. När smålån växer på hög blir räntekostnaderna skyhöga och utan en stabil ekonomi leder det till skulder och betalningsanmärkningar som det kan ta lång tid att bli fri från. Har du problem att betala dina befintliga lån minskar också chanserna att få ta nya lån med bra ränta.

Det blir billigare om ni är två

När du ansöker om ett lån gör banken en bedömning huruvida du kan betala tillbaka lånet eller inte. Har du inte tillräckligt hög inkomst för att få låna på egen hand, är en medlåntagare ett bra alternativ. Era gemensamma inkomster bedöms då som en, vilket ger dig förutsättningar att få ett billigt lån med förmånliga villkor.

Gamla krediter påverkar framtida lån

Har du gamla krediter som du glömt bort eller inte brytt dig om att avsluta? Då kan det vara läge att se över dessa, eftersom de påverkar bedömningen av dig som potentiell låntagare. Ju färre befintliga lån och krediter du har, desto bättre är det för din kreditvärdighet.

Samlade lån ger lägre ränta

Har du flera dyra lån med hög ränta kan du försöka omvandla dem till ett större privatlån. Dels blir räntan oftast lägre på ett privatlån än vad du betalar för alla dina befintliga smålån tillsammans, dels får du färre utgifter att hålla reda på. När du kan visa att du skött dina betalningar över tid, kan du också försöka omförhandla räntan för att lånet ska bli ännu billigare. 

Två kreditupplysningar är en för mycket

Enskilda ansökningar hos många olika långivare innebär en kreditupplysning per bank, vilket kan leda till försämrad kreditvärdighet. Det skapar i sin tur sämre förutsättningar för att få ett billigt lån, då kreditvärdigheten väger tungt när långivarna gör sin individuella bedömning av dig. Advisa förmedlar privatlån från över 20 banker och långivare. När du jämför lånevillkor genom oss gör vi endast en kreditupplysning.

Att jämföra långivare leder till billiga lån

Det finns mängder av långivare som är villiga att låna dig pengar, så hur ska du kunna välja? Nyckeln till att hitta det billigaste lånet är att jämföra olika banker och långivare. Privatlån, som kan tas utan säkerhet och i vissa fall trots betalningsanmärkningar, är den vanligaste låneformen online. Räntan på dessa lån sätts alltid individuellt, vilket innebär att inget erbjudande är det andra likt. Har du problem med skulder eller om din ekonomi är svajig kanske du inte kan få den rekordlåga ränta du hoppas på direkt, men genom att ställa långivarna mot varandra och låta dem konkurrera om dig som kund kommer du att hitta lånet som bäst passar din situation och plånbok. Förutom räntan är återbetalningstid och tillkommande avgifter faktorer du alltid bör titta extra på innan du lånar pengar.

Jag vill jämföra lån nu!

Ta reda på mer om hur du jämför lån i videon nedan.

 

banner
Dela

Kommentera