Billiga lån – så får du lån med låg ränta

Glad man tittar på sin smartphone med datorn bredvid.

Inget lån är gratis, men att låna pengar behöver inte vara dyrt. Ta del av våra tips för att hitta eller skapa förutsättningar för billiga lån.

Eftersom räntan är själva kostnaden för ett lån vill du förstås hitta ett lån med så låg ränta som möjligt. När du ansöker om ett lån bestäms räntan individuellt utifrån dina personliga ekonomiska förutsättningar. I grunden handlar det om att långivaren gör en riskbedömning hur stor sannolikheten är att du betalar tillbaka pengarna. Ett lån blir endast riktigt billigt när du redan har en stadig ekonomi. Men det finns flera saker du kan göra för att kunna låna billigt eller öka dina chanser att få låna pengar. Här är några viktiga saker att lägga på minnet:

ATT JÄMFÖRA LÅNGIVARE ÖKAR CHANSEN TILL BILLIGARE LÅN

Nyckeln till att hitta det billigaste lånet är att jämföra olika banker och långivare. Privatlån, som kan tas utan säkerhet och i vissa fall trots betalningsanmärkningar, är den vanligaste låneformen online. Räntan på dessa lån sätts alltid individuellt, vilket innebär att inget erbjudande är det andra likt. Genom att jämföra lån låter du långivarna konkurrera om dig som kund, vilket pressar ned räntan. Eftersom alla långivare vänder sig till olika kunder, ökar en jämförelse även chansen att hitta den långivare som kan erbjuda det mest förmånliga lånet för dig.

Innan du jämför lån rekommenderar vi dig att läsa vidare för smarta tips kring hur du kan optimera din ansökan och öka chansen till låg ränta. Vill du ansöka om lån på en gång så jämför du privatlån snabbt och gratis med Advisa här!

Jag vill jämföra lån nu!

DET BLIR BILLIGARE OM NI ÄR TVÅ

När du ansöker om ett lån gör banken en bedömning huruvida du kan betala tillbaka lånet eller inte. Har du inte tillräckligt hög inkomst för att få låna på egen hand, är en medlåntagare ett bra alternativ. Era gemensamma inkomster bedöms då som en, vilket ger dig förutsättningar att få ett billigt lån med förmånliga villkor.


GAMLA KREDITER PÅVERKAR FRAMTIDA LÅN

Har du gamla krediter som du glömt bort eller inte brytt dig om att avsluta? Då kan det vara läge att se över dessa, eftersom de påverkar bedömningen av dig som potentiell låntagare. Ju färre befintliga lån och krediter du har, desto bättre är det för din kreditvärdighet och därmed bättre för dina chanser att få en låg låneränta.

SAMLADE LÅN GER LÄGRE RÄNTA

Har du flera dyra lån med hög ränta kan du försöka omvandla dem till ett större billigare privatlån. Dels blir räntan oftast lägre på ett privatlån än vad du betalar för alla dina befintliga smålån tillsammans, dels får du färre utgifter att hålla reda på. När du kan visa att du skött dina betalningar över tid, kan du också försöka omförhandla räntan för att lånet ska bli ännu billigare.

TVÅ KREDITUPPLYSNINGAR ÄR EN FÖR MYCKET

Enskilda ansökningar hos många olika långivare innebär en kreditupplysning per låneansökan, vilket kan leda till försämrad kreditvärdighet. Det skapar i sin tur sämre förutsättningar för att få ett billigt lån, då kreditvärdigheten väger tungt när långivarna gör sin individuella bedömning av dig. Advisa förmedlar privatlån från över 35 banker och långivare. När du jämför lånevillkor genom oss gör vi endast en kreditupplysning.

Fallgropar att se upp för…

ETT LÅN ÄR OFTA FÖR BRA FÖR ATT VARA SANT
Det har aldrig varit lättare än nu att ta ett lån. Du trycker på en knapp och vips finns pengarna på kontot. Men många av de ”billiga lån” du kan ta på nätet är i själva verket dyra, då det tillkommer avgifter och effektiva räntor som är lätta att missa när du går igenom villkoren. Det viktigaste att vara uppmärksam på är den effektiva ränta som är den faktiska kostnaden för lånet. Så även om du tror dig ha hittat ett lån med låg ränta – läs igenom det finstilta en extra gång och räkna på vad totalkostnaden egentligen blir. Ta aldrig första bästa erbjudande. Förutom räntan är återbetalningstid och tillkommande avgifter faktorer du alltid bör titta extra på innan du lånar pengar.

MÅNGA BÄCKAR SMÅ SKAPAR DYRA LÅN
Har du för vana att lösa smålån med smålån? Det är ett mönster som inte håller i längden. Mindre lån har ofta dåliga villkor, vilket snabbt märks om du slarvar med att betala igen dem i tid. När smålån växer på hög blir räntekostnaderna skyhöga och utan en stabil ekonomi leder det till skulder och betalningsanmärkningar som det kan ta lång tid att bli fri från. Har du problem att betala dina befintliga lån minskar också chanserna att få ta nya lån med bra ränta.

 

Såhär gjorde familjen Sanati

banner
Dela

Lämna ett svar