Bättre än shopping! 8 tips som botar din höstdepression

Sparterapeuten Karin Nordlander tittar i skyltfönstret.
I höstmörkret är det lätt att lockas av shopping för att hantera höstdepressionen.

Sommaren var fantastisk och även hösten har bjudit på många soliga dagar. Men nu är novembermörkret definitivt här. November anses av många vara den tråkigaste månaden och vi kan behöva lite hjälp för att ljusa upp den här tiden. För att råda bot på höstdepressionen använder sig många av shopping för att må bättre, något som varken din plånbok eller du själv mår bra av i längden.

Lider du av höstdepression?
Höstdepression, eller årstidsbunden depression som det också kallas, är ett ganska vanligt fenomen. Här är några av symtomen på höstdepression:

• Man är nedstämd och håglös
• Ingenting känns riktigt roligt längre
• Små-ont i kroppen
• Man behöver sova mer
• Minskad sexlust
• Ökat sug efter socker och kolhydrater

Och det är ännu fler som egentligen inte är deprimerade i ordets riktiga bemärkelse, men som ändå tycker det är tungt och motigt så här års. Och nog kan det krävas lite extra ansträngning att komma upp och iväg till jobb och skola när man måste gå hemifrån innan det ljusnat…

Lätt att lockas
För att komma bort från det gråtråkiga är det många som ger sig ut på stan och shoppar eller sitter hemma vid datorn och handlar på nätet. Vi försöker bli kvitt håglösheten och shopping hjälper – men bara för stunden. I längden blir i stället ofta tvärtom. Håglösheten kryper tillbaka ganska snart efter shoppingturen, de nya stövlarna kanske bara muntrar upp i ett par dagar. Och nu är det dessutom tomt på bankkontot. Shopping som motmedel mot nedstämdhet och höstdepression är en quick-fix, och som så ofta med snabba lösningar blir det sällan långvariga och bra resultat av det.

Så blir du gladare och minskar höstdepressionen
Det finns flera enkla saker du kan göra för att bli piggare och gladare – och dessutom är många gratis! Här är några tips:

1. Se till att få så mycket ljus som det går – dra ifrån gardinerna, vänd ansiktet mot solen när det är vackert väder
2. Vistas utomhus under dygnets ljusa timmar – kanske ta en promenad på lunchen?
3. Försök att få ordentligt med sömn
4. Skratta! Att skratta hjälper oss må bättre både fysiskt och psykiskt. När vi skrattar blir vi mindre stressade och immunförsvaret stärks. Och vi blir faktiskt gladare av att skratta!
5. Tänd ljus hemma. Skapa mysig stämning omkring dig
6. Unna dig avkoppling och återhämtning. Ta ett bad, kryp upp i soffan med en god bok, meditera eller gör avslappningsövningar
7. Träffa vänner! Många vill dra sig undan i när de är nedstämda men det kan göra höstdepressionen värre. Umgås i stället med människor som du känner att du får kraft av.
8. Rör på dig! Träna på gymmet, gör yoga, ta promenader, gå och simma eller vad som nu passar dig. Fysisk träning och rörelse är universalmedel mot höstdepression.

Ljusa hösthälsningar,
Karin

Såhär gjorde familjen Lindberg

banner
Dela

Lämna ett svar