Bästa billånet – med eller utan kontantinsats?

Glad kvinna tar emot bilnycklar.

När du planerar att låna pengar till en bil och vill hitta det bästa billånet utefter dina förutsättningar så bör du först och främst undersöka om ett traditionellt billån eller ett privatlån passar dig bäst. Här tittar vi närmare på vad som skiljer de olika låneformerna åt och hur du gör för att ta ett lån.

Vilken typ av billån är bäst?

Många banker och bilhandlare erbjuder lån där bilen utgör en säkerhet för lånet. Denna låneform är vad begreppet ”billån” egentligen betyder. Ett billån kräver ofta en kontantinsats på 20 % av totalbeloppet och kommer med administrativa avgifter vilket gör att den effektiva räntan för lånet blir högre än den nominella ränta som långivaren skyltar med.

Så påverkar restvärdet ditt billån

På ett billån spelar även bilens restvärde in – alltså hur mycket den förväntas vara värd efter en önskad tidsperiod. Dina amorteringsvillkor bestäms efter bilens uppskattade värdeminskning och din ekonomiska situation. Fördelen med att köpa en bil med restvärde är att du kan byta in den mot en ny bil efter avtalad tid. En bil i gott skick kan du även använda som kontantinsats om du uppgraderar dig. Billån med restvärde är bra för dig som ofta vill byta bil. Men tar du ett billån måste du även gå via bilhandlaren eller långivaren när det blir dags att sälja bilen.

Sammanfattning billån med säkerhet:

 • Kräver 20 % kontantinsats
 • Bilens förväntade värdeminskning påverkar dina lånevillkor
 • Långivaren har bilen som säkerhet
 • Krav på bilmodell och försäkringar
 • Om bilen säljs måste det ske i samförstånd med långivaren
 • Förmånliga räntevillkor (men se upp för avgifterna)

Privatlån till bilköp

Om du väljer ett privatlån till bilköp betalar du inte kontantinsats och administrativa avgifter. Eftersom bilen inte står som säkerhet för ett privatlån så kan du också sälja bilen utan att behöva gå genom långivaren. Du måste dock ta med bilens värdeminskning i beräkningen och när du fått en estimering på hur mycket bilen sjunker i värde, kan du välja löptid på ditt lån därefter. Sikta på en återbetalningstid som är tillräckligt kort för att månadskostnaden ska betala av skulden i samma tempo som värdet på bilen minskar.

Att ha med bilens värdeminskning gör att du slipper dra på dig en större skuld om försäljningsvärdet inte skulle täcka det resterande lånebeloppet. Läs mer om bilars restvärde här. Många gånger kan du få lika bra ränta som på ett billån bara genom att använda en jämförelsetjänst som pressar räntorna genom att låta långivarna konkurrera om dig som kund.

Sammanfattning privatlån för köp av bil:

 • Ingen kontantinsats krävs
 • Inget krav att köpa via en auktoriserad bilhandlare
 • Inga krav på försäkringar eller bilmodellRedigera synlighet
 • Mindre avgifter leder ofta till lägre effektiv ränta än på billån
 • Du kan sälja din bil när och hur du vill

Så får du bäst billån

Även om du inte är säker på att du ska köpa bilen är det en god idé att jämföra privatlån i förväg. I sämsta fall får du en klar bild över vad det skulle kosta att finansiera din bil i jämförelse med det billån du kan få genom bilhandlaren. I bästa fall får du ett erbjudande du är villig att acceptera direkt.

Genom Advisa kan du jämföra privatlån på upp till 600 000 kronor, med en återbetalningstid på 1 till 15 år. Räntan som du erbjuds är rörlig och bestäms individuellt beroende på din ekonomiska situation. Att ansöka om privatlån genom Advisa underlättar för att hitta bästa möjliga ränta. Upp till 28 banker och andra långivare får konkurrera om dig som kund och våra rådgivare hjälper dig att snabbt hitta det mest förmånliga billånet för dig. Tjänsten är helt gratis för dig som låntagare eftersom långivaren står för kostnaden.

Använd formuläret här på sidan eller ring 0770 – 17 50 50 för att jämföra privatlån till ditt bilköp. Har du dragit på dig en betalningsanmärkning och är orolig över hur det kommer att påverka ditt billån? Prata då gärna med våra rådgivare som kan hjälpa dig att ansöka om ett lån till din bil med bästa möjliga ränta.

Kom dock ihåg att det kan ta några dagar att få ett lån för bilköp beviljat och det kan vara bra att veta hur mycket du faktiskt får låna innan du köper en bil. Det kan även hända mycket med en bil när du väl har köpt den. Det är därför viktigt att också kolla upp vilken bilförsäkring som passar dig bäst.

banner
Dela

Lämna ett svar