Bästa billånet – med eller utan kontantinsats?

 

Glad kvinna tar emot bilnycklar.

När du planerar att låna pengar till en bil och vill hitta det bästa billånet utefter dina förutsättningar så bör du först och främst undersöka om ett traditionellt billån eller ett privatlån passar dig bäst. Här tittar vi närmare på vad som skiljer de olika låneformerna åt och hur du gör för att ta ett lån.

Vad är ett traditionellt billån?

Många banker och bilhandlare erbjuder lån där bilen utgör en säkerhet för lånet. Denna låneform är vad begreppet ”billån” egentligen betyder. Ett billån kräver ofta en kontantinsats på 20 % av totalbeloppet och kommer med administrativa avgifter vilket gör att den effektiva räntan för lånet blir högre än den nominella ränta som långivaren skyltar med.

Så påverkar restvärdet ditt billån

På ett billån spelar även bilens restvärde in – alltså hur mycket den förväntas vara värd efter en önskad tidsperiod. Dina amorteringsvillkor bestäms efter bilens uppskattade värdeminskning och din ekonomiska situation. Fördelen med att köpa en bil med restvärde är att du kan byta in den mot en ny bil efter avtalad tid. En bil i gott skick kan du även använda som kontantinsats om du uppgraderar dig. Billån med restvärde är bra för dig som ofta vill byta bil. Men tar du ett billån måste du även gå via bilhandlaren eller långivaren när det blir dags att sälja bilen.

Sammanfattning billån:

 • Kräver 20 % kontantinsats
 • Bilens förväntade värdeminskning påverkar dina lånevillkor
 • Långivaren har bilen som säkerhet
 • Krav på bilmodell och försäkringar
 • Om bilen säljs måste det ske i samförstånd med långivaren
 • Förmånliga räntevillkor (men se upp för avgifterna)

Lån till bil – Vad är ett privatlån?

Att välja ett privatlån till bilköp gör att du slipper kontantinsats och administrativa avgifter. Med ett privatlån kan du köpa vilken bil du vill och du behöver inte ta hänsyn till de restriktioner som kommer med ett billån. Eftersom bilen inte står som säkerhet för ett privatlån så kan du också sälja den utan att behöva gå genom långivaren. Skulle du inte klara av att betala tillbaka ditt lån så kan långivaren heller inte beslagta din bil.

Många gånger kan du få lika bra ränta som på ett billån bara genom att använda en jämförelsetjänst som pressar räntorna genom att låta långivarna konkurrera om dig som kund.

Ett privatlån har alltså sina fördelar, men kom ihåg att ta med bilens värdeminskning i beräkningen även här. När du fått en estimering på hur mycket bilen sjunker i värde, kan du välja löptid på ditt lån därefter. Sikta på en återbetalningstid som är tillräckligt kort för att månadskostnaden ska betala av skulden i samma tempo som värdet på bilen minskar. På så sätt kan du lösa din skuld med de pengar som du får om du säljer din bil efter ett par år. Läs mer om bilars restvärde här.

Sammanfattning privatlån för köp av bil:

 • Ingen kontantinsats krävs
 • Inget krav att köpa via en auktoriserad bilhandlare
 • Inga krav på försäkringar eller bilmodell
 • Mindre avgifter leder ofta till lägre effektiv ränta än på billån
 • Du kan sälja din bil när och hur du vill

Så lånar du till bil

Även om du inte är säker på att du ska köpa bilen är det en god idé att jämföra privatlån i förväg. I sämsta fall får du en klar bild över vad det skulle kosta att finansiera din bil i jämförelse med det billån du kan få genom bilhandlaren. I bästa fall får du ett erbjudande du är villig att acceptera direkt.

Genom Advisa kan du jämföra privatlån på upp till 500 000 kronor, med en återbetalningstid på 1 till 15 år. Räntan som du erbjuds är rörlig och bestäms individuellt beroende på din ekonomiska situation.

Att ansöka om privatlån genom Advisa underlättar för att hitta bästa möjliga ränta. Upp till 24 banker och andra långivare får konkurrera om dig som kund och våra rådgivare hjälper dig att snabbt hitta det bästa billånet för dig. Tjänsten är helt gratis för dig som låntagare eftersom långivaren står för kostnaden.
Använd formuläret här på sidan eller ring 0770 – 17 50 50 för att jämföra privatlån till ditt bilköp.

Kom dock ihåg att det kan ta några dagar att få ett lån för bilköp beviljat och det kan vara bra att veta hur mycket du faktiskt får låna innan du köper en bil. Det kan även hända mycket med en bil när du väl har köpt den. Det är därför viktigt att också kolla upp vilken bilförsäkring som passar dig bäst.

banner
Dela

Kommentera