Barn konsumerar – för att umgås?

8224696098_826c05ba81_b

Imorse när jag läste tidningen kom jag över en artikel som fick mig att haja till. Enligt en studie från Linnéuniversitetet i Kalmar använder barn konsumtion som ett medel för att få vänner. Redan som nio-åring är det viktigt att passa in och att köpa rätt saker. Men det handlar inte bara om det, utan också om att man måste ha rätt saker för att kunna vara med i leken. Beroende på vad kompisarna sysslar med måste man ha samma saker för att kunna vara med och leka – och därmed inte hamna utanför. Inte konstigt att många föräldrar stressar över att ha råd att köpa allt de skulle vilja till sina barn.

Vad betyder det här då för framtiden? Att dagens barn redan använder konsumtion som ett medel för att få vänner ger knappast en indikation om att konsumtionshetsen kommer att minska i framtiden. Som om vi inte konsumerar nog redan idag. Istället för att lära våra barn att vara nöjda och glada för de saker de har fortsätter vi att göda konsumtionssamhällets kassakor samtidigt som vi stressar över att ha råd med allt. Klart att man alltid kan välja att gå emot strömmen, men vilken förälder vill se sitt barn hamna utanför gemenskapen?

Vad kan man då som förälder göra om man inte har råd att köpa allt man skulle vilja till sina barn och samtidigt inte vill att de ska hamna utanför? Här är tre spara pengar-tips hur du får hushållsekonomin att räcka längre:

  1. Leta på Blocket. Vare sig det är skridskor eller en cykel som ditt barn behöver så finns väldigt mycket att köpa begagnat till en betydligt mindre peng. Ditt barn kommer snart att växa ur sakerna ändå och han eller hon blir inte gladare för att du betalat mer för sakerna.
  2. Låna saker av varandra. Hör efter med vänner och familj om ni inte kan låna saker av varandra. Kanske har ditt kusinbarn vuxit ur sina rullskridskor och ditt eget barn har tröttnat på sin radiostyrda bil? Varför inte byta med varandra?
  3. Prata med andra föräldrar. Det krävs lite mod att ta upp ämnet, men med största sannolikhet kommer även andra föräldrar också uppskatta att någon tar initiativ till att minska köphetsen. Kanske kan ni tillsammans komma överens om att ingen ger sitt barn en ny telefon? Om ingen får en ny telefon behöver heller ingen känna sig utanför.

Hoppas det här har varit till någon hjälp! Viktigt att komma ihåg är att du är långt ifrån ensam och att många stressar över att få ekonomin att gå ihop. Om du konsumerar smartare kommer både miljön och du själv att må bättre – och därigenom även ditt barn.

banner
Dela

Lämna ett svar