Är du en ekonomisk överoptimist?

Affärsman med hammare som ska slå sönder en spargris

Sparterapeuten Karin Nordlander går igenom några vanliga fällor för överoptimism inom privatekonomi och reflekterar kring den gången hon funderade på att låna till ett sommarhus.

För ett par år sedan tittade jag på sommarhus. Och jag hittade ett som var alldeles underbart. Det hade allt jag ville ha; skogstomt, gäststuga, nära till bad och busshållplats. Jag hade pratat med banken och fått lånelöfte, så jag gav mig in i budgivningen. Det visade sig att det var fler än jag som tyckte huset var fantastiskt. Priset gick upp och upp. Jag hängde med i budgivningen, pratade med banken och fick lånelöfte på lite till. Och priset fortsatte stiga.

Till slut var jag tvungen att inse: det här kommer att bli alldeles för dyrt för mig. Jag kommer nog att klara det ekonomiskt – men det blir kännbart. Jag blir tvungen att göra avkall på mycket annat om jag köper sommarstuga för så här mycket pengar. Trots att jag insåg det, tog det emot att hoppa av budgivningskarusellen. Jag kände både nederlag och sorg när jag väl gjorde det. Det var ju ett så fint hus!

Men nu efteråt är jag otroligt glad att jag inte vann den där budgivningen. Visst, jag hade som sagt kanske klarat det ekonomiskt, men jag hade inte haft några marginaler. Jag skulle inte haft utrymme för räntehöjningar eller en större reparation om något brakade sönder. Fint hus, ja – men det hade skapat en ekonomisk belastning för mig. Och sommarhus ska vara avkoppling, inte stress.

I mitt arbete som terapeut träffar jag många som har det tufft ekonomiskt, av det enkla skälet att de gjort överoptimistiska val. Och det är så lätt hänt!

Det här är några vanliga fällor för överoptimism:

Bostad

Alla behöver vi någonstans att bo, och att köpa bostad är ofta en klok investering. I stockholmsregionen har bostadspriserna länge varit på uppgång. Men: hur bra investering det än är, så behöver du ha råd med den, helst utan att behöva leva på snabbmakaroner de närmaste sju åren. Och du behöver ha en ordentlig buffert, så att du klarar oförutsedda utgifter och eventuella räntehöjningar.

Resor

Vi hör om vänner som varit på fantastiska resor till exotiska platser. Så klart man vill göra en sån resa själv! Men har du råd att betala 63 000 för de där två veckorna på Maldiverna? Det är tyvärr inte ovanligt att människor tar lån för att bekosta sin semester och sedan kommer de liksom aldrig ifatt ordentligt ekonomiskt utan hamnar i lånekarusellen. Semesterveckorna var förhoppningsvis ljuvliga – men var det värt det? Kanske hade det varit roligare med en vecka på Kreta för 6 300 och kunnat förbli skuldfri?

Här kan du läsa lite fyndtips för semesterresor.

Utekvällar

En kväll på krogen måste man väl få kosta på sig? Visst, men krognotor har en benägenhet att bli långt mycket större än man från början tänkt. Det är många som släpper på begränsningarna när de väl sitter på restaurangen. Beslutsamheten att göra av med max 300 kronor försvinner liksom när man ser att varmrätterna kostar omkring 280 – och ett glas vin måste man väl också få ta? Och alla andra vid bordet vill bordet vill beställa in det där fantastiska vinet för 680 kronor flaskan. Det är väl bara att hänga på? Och sen är det kört, man har redan överskridit budgeten och då är det lika bra att löpa linan ut. En flaska vin till. Och dessert. Och sedan inträde på nattklubben, och drinkar. Och en flaska skumpa för att fira vad det nu var. Och då kan man ju lika gärna kosta på sig taxi hem, det känns fel att ta nattbussen efter en sån här kväll. Kul? Ja. Men i stället för trehundra landade kanske kvällen på tretusen. Och hur blir resten av månaden då?

Hur vet man vad som är rimligt?

Så vad är vettigt att kosta på sig? Här är några tips:

  • Det första du behöver göra för att veta vad du kan unna dig, är att se över din ekonomi. Vilka inkomster har du? Hur mycket har du kvar efter att ha satt undan pengar för fasta utgifter, lån och sparande? Hur stor buffert vill och behöver du ha? När du vet hur mycket du har att röra dig med kan du bestämma vad som är värt att prioritera.
  • Om du tänker att du kanske inte har råd, så har du antagligen inte råd. Lyssna på din magkänsla. Om du har en liten gnagande känsla av obehag inför köpet: låt bli.
  • Carpe diem! Att fånga dagen är toppen – men inte om du använder det som ursäkt för att spendera pengar. Visst, livet går inte i repris och det är värt att ta vara på varje dag – men det gör man inte genom att ruinera sig och göra impulsköp. Att ta vara på dagen är något som faktiskt är helt gratis. Det handlar om ett förhållningssätt och har ingenting med pengar att göra.

 

Men hallå? Lite kul måste man väl få ha?

Ja så klart. Att vara realistisk när det gäller ekonomin betyder inte att du måste missunna dig allt. Men att leva över sina tillgångar har två riktigt negativa konsekvenser: dels gräver du för stora hål i plånboken och dels har det nästan alltid en negativ effekt på ditt psykiska välbefinnande genom att skapa stress eller förnekelse. Så det är värt att vara balanserad och realistisk när det kommer till utgifter.

Att välja det billigare alternativet – eller att avstå helt – skapar många gånger en ännu bättre känsla inombords än när man bara följer impulsen. Ja, det där dyra vinet på krogen var toppengott. Men ett glas husets hade kanske också funkat? Och så klart att en resa till Maldiverna vore underbart. Men en vecka till ett billigare resmål kan vara minst lika fantastisk.

Lycka kan inte köpas för pengar. Det är en gammal uttjatad devis – men den stämmer. Visst, det är kul att kunna flasha med sin fantastiska resa på facebook. Men att känna balans och lugn i tillvaron har en mycket större positiv effekt på ditt välbefinnande. Unna dig att vara realistisk!

Varma hälsningar,

Karin

banner
Dela

Lämna ett svar