Äntligen minskar snabblånen!

8 procent. Så mycket har antalet obetalda snabblån minskat med under 2013 jämfört med året innan. Det tycker vi här på Advisa är väldigt positivt! Det verkar som att debatter i media om dyra snabblån har gjort att fler inser att dessa lån är ofördelaktiga. Det är visserligen många obetalda snabblån kvar hos Kronofogden, men det är åtminstone ett steg i rätt riktning.

Varför är det då så ofördelaktigt att ta snabblån? För det första har dessa lån väldigt höga räntor och missar man att betala en räkning eskalerar räntan. För det andra ser bankerna detta som ett riskbeteende och därmed minskar man sina chanser att bli beviljad ett vanligt privatlån (till en betydligt bättre ränta). Eller att bli beviljad ett bolån.

Vad ska man då göra om man har snabblån? Tyvärr finns det inget magiskt sätt att trolla fram en bra ränta. Det man får göra är att stegvis försöka förbättra sin ränta och minska sina kostnader. Det man först kan göra är att ansöka om att samla sina lån och ersätta detta med ett enda större lån. På så vis förbättrar man sin kreditvärdighet då banken ser det som att man försöker ”städa upp sin ekonomi”.

Märker banken att man sköter sig, och inte ansöker om några fler nya lån, ökar man sina chanser att något år senare ytterligare kunna sänka sin ränta. Då ser banken dig inte som lika riskfylld längre och ”vågar” då ge dig en lägre ränta.

Därefter ska man aldrig sluta jämföra ränta. Bankerna ändrar sin räntesättning hela tiden och om din ekonomiska situation förbättras ökar du dina chanser ytterligare. Då ökar du också dina chanser att kunna bli skuldfri tidigare.

banner
Dela

Lämna ett svar