Allt fler äldre handlar på nätet

Äldre par i vardagsrum använder surfplatta

Vi på Advisa har tidigare rapporterat om hur de digitala trenderna på nätet ökar när det kommer till finansiella tjänster. Nu visar en ny undersökning att trenden även sprider sig till den äldre generationen – allt fler över 65 år handlar nu på nätet!

Pensionär = mer tid för shopping?

Företaget Dibs årlig mätning av e-handelsmarknaden i Sverige visar nu att stora framsteg görs bland äldre när det kommer till att handla på nätet. Så pass stora att åldersgruppen 66-74 år står för den procentuellt största ökningen. I snitt har andelen i åldersgruppen som handlar på nätet ökat från 80 till 85 procent.  Det kan jämföras med att det generella snittet för svenskar ligger på ca 90 procent.

Handla direkt från mobilen

Undersökningen visar dessutom att allt fler äldre handlar på nätet direkt från sin mobiltelefon och surfplattor. Från dessa enheter har andelen äldre som shoppar ökat från 17 procent till hela 30 procent.  Äldre shoppar framförallt varor inom kropp och hälsa på nätet, därefter kläder. Men mobilen och surfplattan används även för att skänka pengar till välgörande ändamål. Bland äldre är det dessutom populärt att handla via nätet när det kommer till resor, såväl  hotell och flygbiljetter som kollektivtrafik.

Mer om digitala trender inom finansiella tjänster

Som Advisa tidigare i höstas kunde rapportera om så blir det alltmer populärt att sköta finansiella tjänster på nätet. Bland annat har vi skrivit om hur endast 17% valt att samla lån hos en specifik bank med anledning av bankens digitala tjänster. Här kan du läsa mer!

Internetstiftelsen har sedan år 2000 årligen genomfört undersökningen kring svenskar internetanvändning. Årets undersökning visar dock att äldre inte är lika pigga på att använda banktjänster via nätet som andra åldersgrupper. Undersökningen visar bland annat att äldre inte använder Mobilt BankID i lika stor utsträckning som yngre. Dessutom använder endast 2 av 10 av de över 76 år Swish, men även bland de mellan 66-74 år är andelen som använder Swish lägre än yngre åldersgrupper.

 

Källa: 

https://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/allt-fler-aldre-handlar-pa-natet/  

Svenskarna och internet 2018:

 https://2018.svenskarnaochinternet.se/betaltjanster-och-e-handel/

banner
Dela

Lämna ett svar