Advisa intervjuar Sparterapeuten

Sparterapeut Advisa Karin Nordlander_1

Nyligen gick vi ut med nyheten att vi på Advisa har anlitat Sveriges första Sparterapeut. Anledningen till det var en undersökning som vi genomfört som visar att så många som var tredje svensk mår dåligt över sin privatekonomi och att många upplever en social press att köpa saker trots att man inte har råd.

I intervjun nedan berättar hon om vad en Sparterapeut gör, vad hon hoppas åstadkomma och vad man kan göra för att finna motivationen till att förändra sitt beteende och orka ta tag i sin privatekonomi.

Hej Karin, kul att ha dig ombord som Sparterapeut på Advisa! Berätta gärna lite mer om vad du kommer att göra i rollen som Sparterapeut. Till att börja med, vad är en Sparterapeut?

Tack, jag tycker det är riktigt roligt att få komma igång med arbetet jag också. En Sparterapeut är en person som med hjälp av terapi och rådgivning stöttar privatpersoner till att ta tag i sin ekonomi där resultatet blir att man mår bättre i sin vardag.  Det kan handla om alltifrån att finna motivationen till sina sparmål, att ändra sitt köpbeteende och att få hjälp med att hantera bråk om ekonomi i relationer. En Sparterapeut fungerar som ett komplement till sparekonomerna som finns på marknaden idag, och vara den som hjälper svenskar på traven att finna motivation och inspiration till att faktiskt ta tag i sin privatekonomi.

 

Vad kommer du att göra i rollen som Sparterapeut?

Tanken är att jag ska kunna svara på journalist- och läsarfrågor i media som rör motivation, beteende och känslor gällande den egna privatekonomin. Förhoppningen är att jag ska inspirera svenskar till att inte bara finna motivationen till att ta tag i sin privatekonomi utan också till att hitta en sund balans i sin konsumtion. Jag kommer också blogga om motivation och ekonomi på advisa.se/blogg/sparterapeuten. Om någon har en fråga som man gärna skulle vilja att jag svarar på i min blogg får man gärna skicka in den till sparterapeuten@advisa.se.

Varför behövs en Sparterapeut?

I mitt jobb som samtalsterapeut märker jag att många mår väldigt dåligt över sin ekonomi. Man bråkar om pengar i sitt förhållande, man tar nya lån fast man egentligen inte har råd och man oroar sig för att man inte har koll på sin ekonomi. Mycket beror nog på att vi lever i ett köpsamhälle där konsumtionen går på högvarv och där många upplever en press från omvärlden att bo fint, ha fin bil, snygga kläder osv. Det är många som inte klarar av den pressen vilket resulterar i att man lånar pengar för att kunna köpa det man egentligen inte har råd med. Då är det lätt att hamna i en negativ spiral. Som tur är krävs det inte särskilt mycket för att finna motivationen att göra något åt sin situation. Det är det jag som Sparterapeut på Advisa hoppas kunna hjälpa människor med.

Hur tar det sig uttryck, att man mår dåligt över sin privatekonomi?

Många väljer att blunda för sin ekonomi och sitt beteende. Det är till exempel inte ovanligt att man gömmer sina räkningar trots att man vet att man kommer att få dyra påminnelseavgifter eller kanske till och med hamna hos Kronofogden. Det är heller inte ovanligt att människor som mår dåligt över att de har ont om pengar går ut och shoppar för att döva det dåliga måendet. Men det behövs oftast bara lite stöd och uppmuntran för att människor ska förändra det beteendet. När människor känner att det finns hopp att kunna förbättra sin ekonomi orkar många till slut ta tag i sin situation.

Varför är vi så dåliga på att ta hand om vår privatekonomi idag?

Framförallt handlar det om att vi uppmuntras till konsumtion där en liten del av det vi handlar är sådant som vi faktiskt behöver. Mycket av det vi köper rör sig ofta om ”upplevda behov” snarare än ”faktiska behov”. Till exempel tror vi att vi behöver nytt klinker i badrummet. Vi ägnar mycket tid åt att jämföra oss med grannar och vänner vilket ofta gör att vi konsumerar över våra tillgångar, men utåt sett ser det ut som vi har det bra ekonomiskt ställt. Jag hoppas hjälpa fler att lära sig göra skillnad på ”upplevda” och”faktiska” behov så att det går att motstå den sociala pressen som många känner.

Har du några tips om vad man kan göra för att hitta motivationen till att ta tag i sin privatekonomi?

Det man ska göra är att ta ett steg i taget. Istället för att se hela privatekonomin som ett berg av saker att ta tag i kan man dela upp det i små delmål. Exempelvis man börja med att se över familjens inkomster – det är ju alltid roligare att titta på inkomster istället för utgifter. Därefter kan man dela upp utgifterna i olika poster och ta en sak i taget. Har man exempelvis lån kan det vara bra att ta ekonomisk hjälp av någon som kan se efter om det går att sänka räntan på dessa. Här kan vi på Advisa vara till stor hjälp. Genom att ta en sak i taget får du successivt både bättre koll på din ekonomi och med stor sannolikhet också möjlighet att förbättra den. Att känna att man har koll på sin situation minskar ofta stressen markant och det är en viktig motivationsfaktor i sig.

 

/Maria Selting, kommunikationsansvarig Advisa

banner
Dela

Lämna ett svar