Per Penning citat.

Advisa intervjuar Per Penning!

 

Advisa blogg Per Penning

Per Penning är en helt vanlig småbarnspappa som bloggar om ekonomi utöver det vanliga. Till skillnad från många andra renodlade ekonomibloggare blandar han in olika vardagsbetraktelser som får läsaren att tänka till om både det ena och det andra. Per Penning tycker, precis som vi på Advisa, att pengar ska användas som ett medel för att skapa lycka och balans i vardagen. Därför bestämde vi oss för att intervjua honom om hans syn på pengar, sparande och lycka.

Hej Per Penning, kul att få intervjua dig! Berätta lite mer om dig själv och hur det kommer sig att du bloggar om pengar?
”Jag ser mig själv som en person som ligger lite efter. Jag kommer ofta på saker senare än de flesta och mitt uppvaknande kring vad en god privatekonomi innebar skedde inte förrän efter 40 års ålder. Innan dess var mitt behov av att ha saker och att konsumera så mycket viktigare. Men trots bra löner hade familjen aldrig något över och det var tärande och jobbigt. Jag började att läsa lite på nätet och bland annat bloggar där vanligt folk berättade om sin strävan mot en tryggare och sundare privatekonomi. Jag började att blogga under 2007 så som en självterapeutisk kanal där jag kunde vädra både frustration och framgång kring pengar i en medelsvenssonsfamilj. Per Penning är ingen ekonomiblogg med ett tydligt fokus utan innehåller det mesta som jag finner av intresse. Samtidigt så är pengar viktigt i de flesta sammanhang för en familj och påverkar det mesta. Mycket av mitt fokus kring pengar handlar om att de kräver insatser för att tjänas in – därför är det viktigt att de används på ett klokt sätt med stor utväxling och inte på skräp och meningslösheter”, säger Per Penning.

Hur ser du på pengar och lycka?
”Det är lättare att vända på begreppet. Avsaknad av pengar ställer till bekymmer och påverkar därför möjligheterna till lycka. Däremot blir nog ingen lycklig av pengar i sig, det finns många exempel på det motsatta till och med. Hade jag fått möjligheten till stora förmögenheter hade jag nog lagt mycket av slantarna till filantropi då jag inte längtar efter varken sportbil eller yacht.

Per Penning citat Advisa
Per Penning om pengar och lycka.

Att slippa bekymra sig om att pengarna inte ska räcka till mat och hyra spelar garanterat stor roll för de flesta av oss.”

Vad motiverar dig att spara pengar?
”En växande insikt om att mina slantar beror av mitt arbete. Kan jag av en eller annan anledning inte arbeta längre blir det skralt. Jag vill bygga en avkastningsmotor som genererar en stadig inkomst månad efter månad utan att jag behöver lägga ned tid och energi i den. Pengar är som kaniner – de förökar sig med enkelhet. Det är verkligen ingen svår ekvation att lösa. Allt handlar om att stoppa undan tio, tjugo eller trettio procent av inkomsten och låta den arbeta för dig. Med tiden blir det stora pengar.”

Hur tar du och Fru Penning hand om er gemensamma ekonomi och hur kom ni fram till lösningen?
”Vi har en gemensam privatekonomi där vi varje månad efter lön ’behåller’ lika mycket slantar för egna nöjen. Övriga pengar går till ett gemensamt konto där räkningar och sparande hanteras. Så här har vi alltid gjort och det fungerar utmärkt. Eftersom vi alltid haft olika storlek på lönen så kom vi fram till att detta är den bästa lösningen – förr tjänade jag mest, numera tjänar jag mindre än frugan. Det går igen ifrån alla andra områden i vår familj, devisen att alla hjälps åt efter förmåga – att allt jag åstadkommer slipper någon annan att göra. Enkelt, begripligt och en källa till förnöjsamhet.”

Per Penning citat.
Per Penning om sparande.

Senaste tiden har det skrivits mycket om att privatekonomi borde införas som ämne i grundskolan. Hur gör du för att lära dina barn pengar?

”Privatekonomi är ett mycket viktigt område som borde finnas med i läroplanen. Dagens SMS-lån och snabba krediter fanns inte när jag var barn och det är jag tacksam för idag, det kunde varit en katastrof för mig i unga år. Barnen i vår familj är mycket medvetna om hur våra pengar skapas och att de inte är obegränsade. En semesterresa kan stå mot en ny cykel. Ett par nya jeans mot en ny tröja. Barnen får månadspeng och den ska räcka till vissa saker – dessutom finns det motkrav för att få sin löning. Ett bekymmer i sammanhanget kan vara det ointresse som våra barn visar pengar – eller så är det en välsignelse. Förhoppningsvis kommer de att kunna navigera sig fram säkert och tryggt i vuxen ålder. Pengar ska inte handla om veckade, bekymrade pannor utan vara positivt laddat. Pengar är dina vänner om du tar hand om dem.”

 

banner
Dela

Lämna ett svar