8 största anledningarna varför du ska samla dina lån och krediter

Klossar som symboliserar samlade lån

Det är lätt att lockas av lån och krediter när man fattar konsumtionsbeslut och med tiden är det lätt hänt att vi samlar på oss flera olika lån: lånet till första lägenheten, bilen, den dyra TVn, drömresan eller köksrenoveringen. Att ta lån på lån med olika villkor och hos olika banker och långivare kan dock bli en onödigt dyr historia, vilket är ett av de mest vanliga felen vi gör när vi tar lån.

I den här guiden beskriver vi de 8 bästa anledningarna till varför du som redan har lån idag bör samla dem till ett.

1. Samla lån för att sänka din månadskostnad

Många mindre lån och krediter från olika långivare innebär ofta en hög månadskostnad. Precis som att det är dyrare att köpa ett antal mindre colaburkar istället för en stor flaska i matbutiken, är det också dyrare att ta många mindre lån istället för ett stort. Genom att samla samtliga lån till ett kan du få möjlighet att sänka din månadskostnad så mycket du vill, beroende på hur lång tid du lägger upp det nya lånet på.

Visualisering av samlade lån

 

2. Samla lån för att sänka din ränta

Långivarna gillar den ordning och reda som ett samlat lån för med sig, vilket många gånger kan resultera i en sänkt ränta. Av samma anledning kan ett högre lånebelopp, istället för många små, också leda till en sammantaget lägre ränta jämfört snitträntan för vart och ett av smålånen.

Ett annat sätt att sänka räntan i samband med att man samlar sina lån är att jämföra lånevillkor hos flera olika långivare samtidigt med hjälp av en låneförmedlare. Långivarna tvingas då in i en budgivning om dig som kund, och när långivare och banker utsätts för konkurrens beviljar de ofta lägre ränta för att ha en chans att ”vinna” kunden. När det kommer till lån utan säkerhet erbjuder dessutom olika långivare/banker olika räntenivåer till samma individ. Så det är mycket möjligt att det finns en annan bank eller långivare där ute som skulle ge dig betydligt lägre ränta än den du har idag.

 3. Samla lån så att du förbättrar din kreditvärdighet

Om du idag har många lån och krediter är det sannolikt att det påverkar din kreditvärdighet negativt.

När banken/långivaren bedömer att du har sämre kreditvärdighet leder det i sin tur till att du riskerar att få sämre lånevillkor. Genom att ersätta flera olika krediter med ett enda lån förbättrar du din kreditvärdighet, vilket innebär på samma sätt som i punkten ovan att du kan få betydligt bättre och lägre ränta. Ett samlat lån ger sken om en ansvarsfull och ordnad ekonomi, vilket banken/långivaren gillar. Vill du ha fler tips på hur du kan förbättra din kreditvärdighet? Läs mer här!

4. Samla lån för att det är enkelt och snabbt

Många tror att det är svårt och tidskrävande att samla sina lån. Det kunde inte vara mer fel.

Att ansöka om att samla lån tar ofta inte mer än någon minut. Svar på om du kan sänka din månadskostnad får du sedan inom någon dag eller två. Och väljer du att gå genom en låneförmedlare kan du få svar från upp till 22 långivare på en och samma ansökan, så du slipper lägga en massa tid på att själv fylla i samma ansökan hos flera banker och andra långivare.

Såhär gick det till när Anna samlade sina lån genom Advisa:

Tänk på!
För att kunna samla lån behöver du ansöka om ett nytt lån som motsvarar totalbeloppet av dina befintliga lån och krediter. Därför bör du sammanställa vilka lån du har idag samt deras månadskostnader, räntor etc.

5. Samla lån för att bli skuldfri tidigare

När du samlar dina lån är chanserna alltså stora att du sänker din ränta. Istället för att lägga pengarna på en högre ränta och dubbla avi-avgifter har du då mer utrymme (för samma månadskostnad som tidigare) att amortera mer.

Om du väljer att lägga pengarna du sparar varje månad på att amortera av dina lån snabbare istället för att sänka din månadskostnad kommer du att bli skuldfri tidigare. Här kan du läsa om varför du alltid bör amortera.

6. Samla lån för att du slipper flera olika fakturor

Varje lån och kredit innebär en faktura som måste betalas. Därmed innebär flera lån och krediter från flera banker och långivare att du har flera olika fakturor som måste betalas varje månad. Det kan bli svårt att hålla koll på. Missar man en faktura innebär det i första hand merkostnader och i värsta fall betalningsanmärkningar vilket skadar din kreditvärdighet.

Genom att samla dina lån till ett enda säkerställer du att du bara får en faktura. Då får du direkt en bättre översikt över din ekonomi.

7. Samla lån så du kan förbättra din privatekonomi

De pengar du undviker att betala i ränta som skulle ha gått till banken, hamnar i din plånbok istället. Det om något innebär en förbättrad privatekonomi!

Samla lån och möjligtvis spara tusenlappar!
Många av våra kunder har sparat tusentals kronor på att samla dyra lån och krediter.
En kredit kan t.ex. vara en elektronikprodukt eller resa som är köpt på avbetalning. Höga räntor och aviavgifter kan göra köpet onödigt dyrt. Då är det bättre att ersätta kreditkortsskulder och avbetalningar med ett privatlån. Det blir lägre ränta och du betalar inte för mycket för dina lån. Det blir också enklare att få överblick över sina månadskostnader.

8. Samla dina lån och gör något roligt för pengarna

För pengarna du sparar kan du göra betydligt roligare saker än att betala höga räntor. Du kan till exempel påbörja ett sparande som ger din familj en buffert om det skulle hända något. Eller boka in en härlig resa med familjen i vinter. Valet vad du ska göra med pengarna är bara ditt.

Bonustips: Att tänka på när du samlar lånen

Skaffa dig en översikt över din ekonomi: Hur många lån har du? Vad kostar de dig i månaden? Hur hög är räntan? När du samlar alla lån till ett behöver du ta reda på vilket totalbelopp det nya samlade lånet behöver vara på för att täcka in de befintliga lånen.

Samla lån med en medsökande: Att samla lån tillsammans med en medsökande innebär att ni delar på låneansvaret. Detta ökar sannolikheten att du får din låneansökan godkänd, samt ger förutsättningar till bättre ränta. En medsökande kan vara särskilt hjälpsam när din kreditvärdighet inte räcker till, t ex när banken anser att du har för låg och otrygg inkomst.

Jämför olika banker och långivare med hjälp av Låneförmedlare när du samlar lån: När du ska samla dina befintliga lån och krediter till ett större privatlån vill du självklart göra det till bästa möjliga villkor. Problemet med att jämföra på egen hand är att varje långivare tar en kreditupplysning var när de ska bedöma din kreditvärdighet och betalningsförmåga, vilket påverkar ditt kreditbetyg negativt. Istället bör du som vi tidigare nämnt vända dig till en låneförmedlare som Advisa. Vi jämför 22 banker och andra långivare på en kreditupplysning helt kostnadsfritt. I videon nedan kan du se hur du snabbt och kostnadsfritt kan jämföra lån oss!

När du samlat, ring kreditgivarna och säg upp krediterna: Även om du gör dig av med alla krediter, avbetalningsköp och smålån när du samlar dem till ett lån kan det vara så att krediterna ligger kvar på dig, trots att de är avbetalade och/eller inte används. Även om du inte använder krediterna så påverkar de din kreditvärdighet negativt – och därmed även dina chanser till bra lånevillkor. Se till att ringa alla kreditgivare och säga upp krediterna så slipper du problemet. Är du osäker på vilka krediter eller kreditgivare det rör sig om, gör en kostnadsfri kreditupplysning på dig själv hos minuc.se för en komplett sammanställning.

 

Samla lån nu!

Ansökan för att samla lån är helt gratis och inget du binder dig till.

banner
Dela

Kommentera