6 smarta spartips för en underbar semester

sandstrand sommar

Juli, sommar – för många betyder det att semestern äntligen är här!

Många gånger är förväntningarna på de dyrbara semesterveckorna höga. Nu ska vi hinna umgås, hälsa på släkt och vänner, måla om huset, rensa garderoberna, uppleva nya platser. Barnen ska få ljusa sommarminnen – och dessutom ska vi själva hinna ladda batterierna inför hösten.

När så mycket ska förverkligas är det lätt att spenderbyxorna åker på. ”Det är ju semester” är ett vanligt argument för att slippa tänka på pengarna.

Och det är klart att vi vill unna oss och njuta. Det är den här perioden som många av oss har längtat efter så mycket.

Men om vi inte tänker oss för är det lätt att semestern ändå ger dålig eftersmak. Det kan kännas okej i stunden att göra av med mer än man har råd med, men när räkningarna kommer efteråt är det inte lika kul.

Och du kan skapa den där alldeles underbara semestern utan att bli ruinerad. Här är några tips.

1. ”Lånbyt” boende

Att få miljöombyte är något många uppskattar på semestern. Men för att få det behöver du inte nödvändigtvis lägga massor av pengar på någon dyr resa. Byt i stället boende med någon som tycker att just ditt hem är den perfekta semesterorten! Det finns hemsidor som specialiserar sig på förmedling av lånbyten.

2. Hälsa på vänner

Har du släkt eller vänner som har sommarstuga, husvagn eller båt? Våga fråga om du får låna eller komma och hälsa på. Att hälsa på varandra innebär ofta billigare semester – och dessutom får man tid att umgås!

3. Var klarsynt när du väljer resa

Ska du resa bort? Det finns ett stort utbud av charter och andra resor, och priserna varierar stort. Välj en resa som du faktiskt har råd med, även om det finns andra resmål eller hotell som lockar mer. Och billigare resa behöver inte betyda att den är sämre!

4. Våga chansa

Många gånger är priset för sista minuten eller resa med ospecificerat hotell mycket lägre. Att välja ett sådant alternativ innebär naturligtvis en risk – men det blir ofta en positiv överraskning.

5. Hyr ut

Har du eget sommarställe? Kanske kan du tänka dig att hyra ut ditt eget boende under veckorna du är borta. Lägg upp en annons och hyr ut under de veckor du inte ska vara där själv. Det ger ett bra tillskott till din semesterkassa.

6. Gör en budget

Räkna ut hur mycket semestern får kosta för att inte plånboken ska vara helt tom när du kommer hem.

En bra variant är att  räkna ut hur mycket du får göra av med per dag. Håll dig sedan till din budget, så slipper du obehagliga ekonomiska smällar efteråt.

Glad sommar!

Karin

banner
Dela

Lämna ett svar