6 bästa tipsen för att motstå sms-lån

pengar

Det händer ibland: det rasar in en helt oplanerad utgift. Diskmaskinen går sönder, de där bara-måste-ha-jeansen är plötsligt på rea, eller så är det helt enkelt för mycket månad kvar i slutet av lönen.

Det är klart att det kan vara lockande i sådana lägen att ta sms-lån. Det är enkelt och smidigt, ofta får man pengarna inom några timmar. Det finns många långivare på marknaden och flera av dem bryr sig inte om man har betalningsanmärkningar.

Men ett viktigt skäl till att det finns så många långivare är att de tjänar stora pengar på sin verksamhet.
Och den som betalar är du – om du väljer att låna av dem.

När man tar sms-lån brukar det handla om ganska små summor, från någon tusenlapp upp till femtusen kronor.

Det är vanligt att sms-lånen sägs vara ”räntefria”, men i verkligheten är det inte sant. Långivarna tar nämligen ut avgifter på flera hundra kronor för varje lån, vilket gör att den effektiva räntan blir mycket hög.

Enligt Konsumentverket och flertalet långivare kan de avgifter som tas ut motsvara en effektiv årsränta på 700-800%, i vissa fall ännu högre. Den högsta rapporterade effektiva räntan på ett sms-lån i Sverige är 75 862% och togs ut av HTO Finansiering, som bland annat arbetar under varumärket ”LuckyLoan” (källa Wikipedia).

Ofta ska lånet dessutom betalas tillbaka redan inom en månad, och det är ju inte säkert att man har fått ordning på sin ekonomi på så kort tid. Det är därför inte ovanligt att människor tar nya sms-lån för att betala tillbaka de gamla. Det blir en ond cirkel som kan vara svår att ta sig ur.

Så, enkelt uttryckt: sms-lån är ingen bra idé. Men vad kan du då göra istället när behovet uppstår? Här är några konkreta tips:

Nu direkt:

1) Stå emot köplusten

Ja den där jackan är superfin. Men vad är det för fel med den du köpte förra året? Den kanske kan få hänga med en säsong till – så slipper du göra av med pengar som du egentligen inte har.

2) Sälj saker

Läcker taket? Vissa utgifter går inte att komma ifrån eller skjuta upp.
Se över vad du kan sälja för att få in pengar till att bekosta det nödvändiga. Kläder, elektronik, möbler – på Tradera och Blocket kan du snabbt omsätta saker som du egentligen inte behöver till reda pengar. Och gör en vindsrensning. Många har bortglömda skatter i förråden.

3) Ta hjälp av vänner

Har tvättmaskinen gått sönder? Kolla med grannen om du får tvätta där tills du har kunnat spara ihop till reparation eller ny tvättmaskin.
Låna saker, kläder och verktyg av vänner och familj. Samåk med jobbkompisarna. Undvik att lägga pengar på sådant som du kan lösa på annat sätt, och vänta med inköpen tills din ekonomi klarar dem.

På längre sikt:

1) Samla dina lån

Om du har sms-lån, se till att samla dem hos en långivare, så kan du sänka dina månadskostnader rejält. Advisa hjälper dig kostnadsfritt att samla dina lån.

2) Gör en budget

Se över inkomster och utgifter, lån och sparande. Genom att skaffa överblick kan du lätt se var pengarna tar vägen och vad du skulle kunna spara in på. Tink är en app som hjälper dig få koll på hur mycket du spenderar på olika saker.

3) Spara

Om du inte redan har ett sparande, kom igång med det. Även om du inte har råd att lägga undan mer än en hundralapp i månaden är det mycket värt att göra det. Efter en tid har de där småsummorna blivit riktigt mycket pengar – bra att ha när nästa oförutsedda utgift kommer.

Lycka till!

Karin

 

Såhär gjorde familjen Lindberg

banner
Dela

Lämna ett svar